Hem » Kulturbloggen, Reportage » Ulf Wadenbrandt – folkkär dirigent åter på besök till Karlskoga

Ulf Wadenbrandt – folkkär dirigent åter på besök till Karlskoga

Han är tillbaka, äntligen är det säkert många som säger. Coronapandemin har, fram till nu, också fått dirigenten, musikanten och duracellkaninen Ulf Wadenbrandt att ta en paus. När samhället sakta men säkert börjat vakna kunde nu den, sedan ett år tillbaka, uppskjutna konserten High Score, en TV-spels- och filmmusikkonsert genomföras. 

Ulf Wadenbrandt är annars något av en globetrotter som med dirigentpinnen (symboliskt, för jag tror inte han använder pinnen) under armen reser runt i världen och dirigerar olika orkestrar. En orkester som Ulf ofta besöker är Russian Philarmonic Orchestra i Moskva. En av de riktigt stora och välrenommerade orkestrarna i Ryssland där Ulf är en hyllad och ständigt återkommande gäst. På gång är också ett engagemang vid en orkester i Portugal. På hemmaplan leder Ulf Wadenbrandt Sweden Symphony Orchestra, SSO, som har sin hemvist i Ulfs egen stad, Trollhättan. Ulf har också en anställning på Kulturskolan och gymnasiet i Trollhättan, som han normalt har varit tjänstledig från, men som varit lite av räddningen under pandemin när allt annat stannat av.

Helt stilla och sysslolös har dock Ulf inte suttit. För att ha något att pyssla med drog han igång ett fullständigt galet mastodontprojekt tillsammans med musikantvänner från hela världen, inklusive Karlskoga och Degerfors. Projektet fick namnet “Den globala orkestern” och innefattande drygt 160 musikanter från, vad sägs om Ryssland, Kina, USA, Nya Zeeland, Argentina, Brasilien, Tyskland, Portugal, Polen, Colombia, Karlskoga/Degerfors samt stora delar av övriga Sverige. En 8,5 minuters version av Iron Maidens “Fear of the Dark” spelades in där var och en av de drygt 160 deltagarna bandade sin egen stämma samt filmade sitt framförande på sin egen hemmaplan. Något som sedan Ulf och hans kamrater mixade ihop till en stor och mäktig orkester. Finns att se på Youtube.

I Karlskoga har det blivit tradition att få Ulf Wadenbrandt som gästdirigent. Han fyller alla kriterier för att kallas folkkär. Kärleken är ömsesidig. Ulf har alltid hyllat Karlskoga symfoniorkester, dess ledning och eldsjälar som får båda de äldre och de yngre att vilja lira tillsammans.

Så här har Ulf tidigare sagt om orkestern:
-Det finns en så fantastisk tradition här som är väldigt speciell. Att hålla en så hög klass i en full symfoniorkester på en så här liten ort är verkligen unikt. Det finns bara tre till fyra sådana här semiprofessionella orkestrar i hela landet av den här digniteten. Här finns ett verkligt stort engagemang, det ser man också på återväxten av nya elever som hela tiden slussas in i orkestern.
– Det beror givetvis på alla duktiga pedagoger på skolan som också sitter med i symfoniorkestern. Det är deras passion som lyfter orkestern till den nivå de befinner sig. Jag har också förstått att Kulturskolan i Karlskoga håller hög klass och stor bredd vilket ger eleverna möjlighet att utvecklas till duktiga musiker.

 

Björn Reimers
Frilansjournalist och kulturskribent

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree