Hem » Krönika » Föreningen Arbetarskrivare på Vänsterdagarna

Föreningen Arbetarskrivare på Vänsterdagarna

I Arbetarskrivares monter fanns en utställning med föreningens samtliga antologier. År 2022 utkommer nästa antologi.

Väldigt lätt att veta vilken spårvagn man ska byta till på Järntorget för att komma till Svenska mässan. Bara att kolla var det står folk som ser ut som vänsterpartister. Vänsterpartister kan bara se ut på ett sätt. Som European Social Forum i Malmö 2008 när det stannade en buss på en vägkrog på motorvägen från Stockholm och alla med en röst beställde vegetarisk burgare. Snart är alla ombord på vagnen. Nej, inte riktigt. Efter några stationer kliver Johan Lönnroth på också – i stickad mössa och hörlurar.

Karin Nilsson har gjort väldigt fint vid vår monter. Vi har Arbetarskrivares två senaste antologier och Karins diktsamling Valkvisor till försäljning. Även några exemplar av Klass. Vi har en utställning med Arbetarskrivares samtliga antologier – från Lort-Sverige i dag till Världen vi lämnar. Den spänner över mer än trettio år och innehåller texter såsom Monica Petterssons Lindex-Kjell, Bengt G Dagrins Einstein i Fruängen, Jasim Mohameds Stockholms central, Cecilia Perssons Sundsvall i våra hjärtan, Karin Nilssons Bassängsystrar och Emil Boss Ingen har berättat för mig var vi ska gå!.

Partiledaren Nooshi Dadgostars öppningstal byggs av en hjälteberättelse kring Vänsterpartiets motstånd mot marknadshyror och tuffa agerande under regeringskrisen. Det finns en hel del ideologi i talet. Men jag tappar intresset efter ett tag. Jag tror det är nåt klyschigt med talet om den egna uppväxten i klassamhället – jaget som bevisföring – som gör att jag går och sätter mig i montern.

Karin Nilsson, ordförande i Föreningen Arbetarskrivare, i montern under Vänsterdagarna i Göteborg.

Börjar läsa tidningen Klass. Det som står ut tycker jag är Arbetarskrivares före detta ordförande Ewa Bergdahls kritiska hållning till dagens arbetarlitteratur. Hennes beskrivning av en politiskt svår situation. Hennes inlägg är uppfordrande. Det i sig själv ger hopp. Rätt i hjärtat träffar berättelsen om poeten på fabriken, Håkan Eklund från Köping. Jag vill lägga till att Håkan också skapat fina kulturarrangemang med musik, poesi och bildkonst i Vänsterpartiets lokal i Köping i många år.

Under tiden som jag skriver detta säljer vi ett ex av pocketen Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar. ”Vilken fin titel”, säger köparen. Själv är jag kluven. Är det inte just en titel som passar borgarklassen? Dom kan acceptera en lidande arbetarklass. Men kan dom acceptera en organiserad arbetarklass som vill skapa ett annat samhälle?

Fleetwood Mac i högtalarna. Förmiddagskaffet framdukat.

 —

Magnus Gustafson, styrelseledamot i Föreningen Arbetarskrivare

 

Fakta Föreningen Arbetarskrivare

Föreningen Arbetarskrivare har sina rötter i Norrland och kom till som en följd av litteraturkurserna på Medlefors folkhögskola i mitten av åttiotalet. Arbetarskrivare i Norr ombildades 1990 till Föreningen Arbetarskrivare. I dag har föreningen cirka 400 medlemmar över hela landet och arrangerar skrivcirklar och uppläsningskvällar, ger ut nyhetsbrev och tidskriften Klass. Vartannat år utkommer en antologi med bidrag från föreningens medlemmar. Ett stipendium på 5000 kronor delas varje år ut till en ännu inte utgiven skribent.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree