Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Nocturner av Chopin

CD: Nocturner av Chopin

Frédéric Chopin: Nocturnes 1 –18; Lento con gran espressione, Nocturne in E minor, Nocturne in C minor, Larghetto in C sharp minor, Nocturne in E flat major. (Hyperion/Naxos). Speltid: 57’15 + 54’13.

Stephen Hough (piano)

Betyg:

Av Frédéric Chopins alla pianoverk är det nog nocturnerna som ligger mig varmast om hjärtat. Hur många han skrev beror lite på hur man räknar, men minst 18. Sedan lägger man ofta till några postumt utgivna, och då hamnar man på 21. Men den i c-moll brukar idag hänföras till Chopins elev Charlotte de Rothschild.

Här har vi nu en ny komplett inspelning med Stephen Hough. Han väljer att inkludera Rothschilds stycke och tar även med ett Lento och ett Larghetto. Det sista publicerades i Ryssland i Chopins namn men är inte skrivet av honom. Det hindrar inte att det är ett charmigt stycke, kanske lite mer ”salongsbetonat” än den äkta varan. Han ger oss också den andra nocturnen i en version som utgår från en del improvisatoriska utsmyckningar som kan föras tillbaka på Chopin själv.

Det är nu sjutton år sedan Hyperions förra utgåva av nocturerna, då med Angela Hewitt vid pianot. Det var en fin inspelning, men jag föredrar den nya med Hough. Han lyckas förena elegans och sentiment på ett enastående sätt och får melodierna att sjunga underbart. Detta är verkligen bel canto för piano. Allt är smakfullt och väl avvägt utan att bli karaktärslöst, drillarna klingar mjukt och naturligt och anslaget är en njutning att höra. Hough har inget behov av att placera sig själv framför musiken utan förmedlar ödmjukt dess inneboende skönhet.

Det finns naturligtvis andra bra inspelningar av Chopins nocturner, inte minst den med Ivan Moravec (Supraphon/Nonesuch). Men Stephen Hough går sannerligen inte av för hackor han heller. Och vad nocturerna beträffar – ja, finns det bättre musik att avnjuta när vintermörkret sänker sig och adventsljusen brinner?

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree