Hem » Kulturbloggen » Hjalmar Bergman och hans samfund i Parnass

Hjalmar Bergman och hans samfund i Parnass

Parnass heter de svenska litterära sällskapens tidskrift – och man blir förvånad och imponerad över hur många sällskap det finns. Det är med andra ord sannerligen inte bara Selma Lagerlöf och August Strindberg som lockar. Eldsjälar ser till att hålla liv i sådär hundra författarskap till, allt från Astrid Lindgrens, Laura Fitinghoffs och Harriet Löwenhjelms till Folke Dahlbergs, Ruben Nilsons och Wendela Hebbes. Ofta är de förankrade i den bygd där författaren föddes eller var verksam eller på annat sätt kommit att förknippas med.

Hjalmar Bergman – författare med eget samfund.

I det senaste numret har redaktionen gett sig ut på vad man lite vitsigt kallar en ”sällskapsresa” och besökt platser från Boden (Eyvind Johnson) till Lund (där Victoria Benedictsson, Stella Kleve, Ola Hansson och Axel Lundegård klumpats ihop till Det unga Skåne). När man ändå tar sig över bron till Öland hittar man fram till inte mindre än tre ställen att besöka: i Smedby (Margit Friberg), Ventlinge (Anna Rydstedt) och Gärdslösa (Erik Johan Stagnelius).

Och jodå, man har även stannat till i Örebro för att prata Hjalmar Bergman med Hjalmar Bergman Samfundets sekreterare Inger Hullberg som vi på bild kan se framför såväl Elgérigården, där Bergmans morfar bodde, som gamla sparbankshuset (numera hotell Borgen efter att tidigare ha huserat Nerikes Allehanda) där Bergman växte upp. Här uppmärksammas också att Stadra Teater i somras spelade Dollar och att Örebro Teater i höstas gav en dramatisering av Chefen fru Ingeborg. Den som vill veta mer om, och kanske bli medlem av, Bergman-samfundet kan f.ö. ta sig en titt på dess hemsida.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree