Hem » Krönika » Recyclade monument: general Lee och Gustav II Adolf

Recyclade monument: general Lee och Gustav II Adolf

General Lee i Charlottesville (foto: Cville dog) – snart något helt annat.

”Skona socklarna när ni störtar minnesmärken. De kan ännu komma till användning.” Mannen bakom den aforismen är naturligtvis Stanisław Jerzy Lec. Jag kommer att tänka på den när jag på radio hör om general Robert E. Lee. För inte så länge sedan satt han till häst i Charlottesville i Virginia.

Att ett monument över en sydstatsgeneral som slogs för slaveriets bevarande kan uppfattas som kontroversiellt är inte svårt att förstå. Och till sist, 2017, togs beslutet i stadsfullmäktige att avlägsna honom – ett beslut som i augusti ledde till våldsamma protester från högerradikala och vita nationalister. Heather Heyer dödades när James Alex Fields körde sin bil rakt in bland motdemonstranterna. Två år senare upphävdes stadsfullmäktiges beslut om demontering av en domstol som ansåg att statyn skyddades av delstatslagarna. Men i april i år meddelade Virginias högsta domstol att statyn inte alls skyddades av några delstatslagar, och i juli lyftes Lee och hans häst bort från sockeln.

Däremot har det varit oklart vad man ska göra med åbäket. Nu är det i alla fall bestämt att general och häst ska smältas ner – för att uppstå som ett nytt konstverk. Ett slags symbolisk recycling organiserad av Jefferson School African American Heritage Center under den bibliskt klingande projekttiteln ”svärd till plogbillar”.

Gustav II Adolf i Tartu (foto: Oop) – tidigare någon helt annan.

Det är inte första gången i historien som statyer smälts ner för att återuppstå i ny skepnad. Vid universitetet i estniska Tartu står Gustav II Adolf staty. Det var nämligen under hans regeringstid som lärosätet grundades; det skedde 1632 alldeles innan kungen gick och stöp vid Lützen. Men statyn kom till långt senare, nämligen 1928. Och det dröjde inte så länge förrän den försvann. Den sovjetiska ockupationsmakten såg nämligen till att lyfta bort kungen eftersom studenter på ett opassande sätt samlades runt honom – vilket bara resulterade i att de i stället flockades runt hans frånvaro. Men med Estlands återkomst som fri nation var det också dags för konungens återkomst. Sedan 1992 står han där igen på sin gamla sockel. Men han är lustigt liten för att vara ett monument och märkligt mager för att ha varit tämligen fet.

Men Gustav Adolf är inte riktigt den man tror. Den metall som nu utgör hans kroppshydda har även tidigare varit med om att forma pipskägg och mustasch. Vad vi ser är nämligen en överbliven Lenin-staty som smälts ner för att återuppstå som svensk hjältekonung. Symboliken i detta får var och en själv begrunda.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree