Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Stråkkvartetter 8 & 9 (”King Lear”) av Philip Glass

CD: Stråkkvartetter 8 & 9 (”King Lear”) av Philip Glass

Philip Glass: String Quartets 8 & 9 (SOOND/Naxos). Speltid: 44’00.

Tana Quartet

Betyg:

 

Jag får bekänna att min relation till Philip Glass musik är lite ambivalent. Det kan inte hjälpas, men ibland finner jag den, om vitsen tillåts, lite väl glassig. Men stråkkvartetterna har jag alltid tyckt om; det är som om det intima formatet lyfter fram det bästa honom. Kronoskvartettens inspelning av nr 2–5 (Nonesuch) är en höjdare, men även Carduccikvartettens av nr 1–4 (Naxos) är riktigt bra. Däremot har jag missat Tanakvartettens inspelningar. Men nu är det dags att bekanta sig med deras senaste album som rymmer kvartetterna 8 och 9, den senare med namnet ”King Lear”. Glass skrev sin första kvartett 1966 och den låter inte som vi är vana att höra honom. Men när han 1983 återvände till formen hade han funnit den minimalistiska stil som vi förknippar med honom.

Nu ska man inte tro att Glass är någon minimalistisk purist. Det händer ibland att han låter som Vivaldi och Pachelbel eller ekar av den Bach som skrev ”Jesus bleibet meine Freude”. Men först och främst är han ändå en romantiker som gärna förenar den livsviktiga och envetna pulsen men en varm klang och melodisk sötma. Risken är att musiken kan få drag av en klocka som tickar på så länge fjädern håller. Det gäller till viss del den 8:e kvartetten, även om den också har sin suggestiva kraft. Men det är ändå 9:an som har den större substansen och den rikare variationen i uttrycket med solistiska insatser och såväl ruffigt dissonanta som betagande vismelodiska inslag. Kanske har Shakespeares komplexa skådespel smittat av sig på musiken? Dessutom är den oerhört vacker.

Tanakvartetten är för mig en ny bekantskap. Den hör hemma i Belgien och har specialiserat sig på samtida musik. Deras Glass är av högsta klass. Dessutom är ljudet utmärkt; man har instrumenten i rummet.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree