Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Opening med Tord Gustavsen Trio

CD: Opening med Tord Gustavsen Trio

Tord Gustavsen Trio: Opening (ECM /Naxos). Speltid: 48’43.

Tord Gustavsen (piano, elektronik), Steinar Raknes (kontrabas, elektronik), Jarle Vespestad (trummor)

Betyg:

Releasedatum: 4 april 2022

 

Ett nytt album med Tord Gustavsen Trio – det borde bli en högtidsstund. Och det blir det också. Precis som på The Other Side (2018) arbetar Gustavsen här på Opening med en del elektroniska effekter, men i botten har vi en traditionell jazztrio. Där känner vi igen trotjänaren Jarle Vespestad och hans karaktäristiska trumspel. Men basisten Sigurd Hole, som var ny på The Other Side har redan ersatts av Steinar Raknes som smälter in utan problem. Låter allt som förut då? Nej, inte riktigt.

Gustavsen har en utpräglat lyrisk och melodisk ådra, lågmäld och finstämd. Den är tydlig även här, liksom de folkmusikaliska impulserna och närheten till koraler och hymner. I en kommentar nämner också Gustavsen vilken betydelse som Jan Johansson haft för honom. Men det nya albumet är också mer präglat av de elektroniska effekterna, även om de ingalunda slår ut den akustiska grunden och bara används ibland. Vi vet ju sedan förr att Gustavsens trio klarar sig alldeles förträffligt utan tillskott av detta slag – och det framgår för övrigt med all önskvärd tydlighet även på detta album. Men det är ju inte så konstigt om man vill förnya sig, och när elektroniken nyttjas så klangsnyggt och genomtänkt som här vore det synd att klaga. Opening sällar sig alltså värdigt till Gustavsens rätt sparsmakade men högklassiga diskografi. Hans skivor hör till de där man gärna återvänder till.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree