Hem » Krönika » Fotbollsminnen

Fotbollsminnen

Forsby FF P-74 lag 2 i början på åttiotalet på Krillans sportfält i Köping.

Läste i Bärgslagsbladet om invigningen av statyn över Kalle Köping Gustafsson (1888–1960) utanför Köpings IP. Det stod att Kalle Köping lärde sig nicka hos proffsen i Leicester och att han gjorde Sveriges första mål i Sveriges första fotbollslandskamp någonsin. Det fick mig att tänka på min egen fotbollskarriär i samma stad.

Min favorittränare var Pelle Tengvall. Han var storebror till Anders Tengvall i vårt lag. Då hade vi Pelle som tränare och Anders och Pelles mamma Britt-Marie och min mamma Kerstin som lagledare. Vi var Forsby FF P-74 lag 2, och vi var dom sämsta i vår årskull. Said Hassona, som tränade lag 1, hade valt ut dom bästa spelarna på Fotbollsskolan med Roland ”Kula” Sjöholm i Nibbleskolans lilla idrottshall. Said gick runt och sa ”ett” och ”två” och slog i ryggen på oss barn och på så vis sorterade han ut så att han fick dom bästa.

Vi tyckte jättemycket om Pelle. Han var liksom en hjälte. Han kom i en rostig gammal bil klädd i jeans och träskor till Krillans sportfält och hade en skön stil. Skapade en härlig atmosfär. Vi såg upp till honom. Vi tyckte att han var cool. Och lagledarna fungerade bra tillsammans. Både mamma och Britt-Marie hade den mjuka framtoningen, inte ledarskap med höjd röst, utan genom att skapa en relation med alla. Sedan flyttade Anders med familj till Lindesberg. Det blev elvamannalag och lag 1 och 2 slogs ihop. Dom flesta dåliga slutade. Trivdes inte i nya laget och med Said som tränare. Jag var på gränsen mellan dålig och bra och hade väl lättare att anpassa mig. Mamma fortsatte att vara lagledare. Vi kunde spela jämnt mot Köpings IS, KIS, som vi tidigare som lag 2 fått storstryk av. I lag 2 sjumanna hade vi backat hem borta mot Medåker och sparkat ut bollen oavbrutet till inkast och varit spelförstörande för att klara en poäng. För att ta ett exempel. Det var väl en upplevelse att kunna matcha dom bästa. Men finaste minnena av organiserad fotboll har jag från lag 2 sjumanna.

Många år senare träffade jag Pelle när han jobbade natt på OK-macken. Jag hade hållit föredrag om socialdemokratiska memoarer i Hallstahammar eller Surahammar och fördrev tiden genom att hänga på bensinstationen i väntan på tåget hem till Örebro. Antagligen hade jag liftat med Ulrik på ABF till Köping.

Jag tror Pelle ofta jobbar natt på macken. Han kände igen mig. Och jag kände igen honom. Jag minns inte riktigt vad vi pratade om.

Magnus Gustafson

 

Fotnot: Journalisten Ulf Eneroth har skrivit en bok på 52 sidor om Kalle Köpings liv och karriär. Boken utkom i samband med invigningen av statyn. På Svenska Fotbollförbundets hemsida finns mer information om Kalle Köping, om invigningen av statyn och om boken: http://www.svenskfotboll.se/nyheter/landslag/2022/05/kalle-koping-har-fatt-staty/

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree