Hem » Resor » Smultron på sommarstrå

Smultron på sommarstrå

För den som i år väljer att Sverigesemestra: här ett antal tips – lite sicksackartat från söder till norr.

Malmö: arkitekturaktiga utropstecknet Turning Torso, kallbadhuset och Ribersborgsstrand, mångkulturella Möllevångstorget, moderna saluhallen inklusive dess restauranger, hyr trampbåt och utforska kanalerna i centrala stan, konstmuseet Moderna, Pildammsdammarna; landets kanske största stadspark. Här går stans puls ner i skönt viloläge.

Närbelägna Lund: charmiga Botaniska, Skissernas museum (för den konstkräsne) och lite norrut: Söderåsens nationalpark (Nordeuropas största lövskogsområde, mest bok), Spångens gästgivargård, Höganäs—Kullen (rundturer båt, tumlare), ”Ransviks havsveranda” (här nästan ÄR man i Italien!) och kringliggande vandringsleder längs havet – ett svenskt ”Cinque terre light”! Missa heller inte Sofiero slott med park: också där Italienvibbar!

Bjärehalvön: blandning av Provence och Toscana. Gulliga Torekov (med oemotståndliga badhus, engelska sportbilar och Sveriges kanske charmigaste bokhandel), båttur till Väderö, Hovs hallar (inspelningsplats för Bergmans ”Sjunde inseglet”), Norrvikens trädgårdar – inklusive nyinvigt konstmuseum; en byggnad som i sig är ett konstverk.

Konstmuseet vid Norrviken

Österlen: överfylld pralinask med utsöktheter för natur- och kulturälskare. Konstcaféer, ateljéer, sandstränder (missa inte Sandhammarens nationalpark). Kustvägen Kåseberga—Simrishamn, Kivik art, Hammenhögs gästgiveri: djupdyk ner i fördrömd tidlöshet.

Astrid Lindgrens värld, Sevedstorp (förebilden till Bullerbyn, man kan till och med hoppa på höskullen, känna igen allt från filmerna, se tyska turister med strålande ögon, hit likt pilgrimer ankommande till Mekka), Katthult, kulturreservatet Stensjö by (där en rad scener i Astrid Lindgrenfilmer spelats in).

Kinnekulle, vandringsleder, trädgårdar, bohemiska trädgårdar och kaféer. Västerut, längs kusten: Bohus-Malmön, Ramsvikslandet (Bohusläns mest paradisiska naturreservat, i hård konkurrens med Valön), konstmetropolen Gerlesborg. Slingervackra vägen därifrån (k-märk!) upp till Fjällbacka. Stopp: Heestrand: charmfullt minifiskeläge! Bovallstrand/Fjällbacka: Hyr bår, utforska Sveriges kanske ljuvligaste skärgård.

Öland, Alvaret, hyrcykla, fiskstopp vid rökeriet i Sandvik, Lofta kustväg, raukar… Hedlandskapet

Gerlesborg

norr om Byxelkrok.

Karlstad: Lerinmuseet. Fryksdalen (där Astrid Lindgren fick idén till Körsbärsdalen), Mårbacka, Tossebergsklätten, Alma Löövs konstmuseum, Sahlströmsgården. Finnskogsmuseet i Torsby, bilvägen Torsby—Östmark, gamla finngårdar med servering i rökstugor, såsom Ritamäki. Västerut: Lekvattnet, sjön Racken och intilliggande Rackstadmuseet: konstkoloni med friluftsmålare, samtidigt med Skagenkolonin.

Söderköping, Brunnen, S:t Anna skärgård, Julita herrgård (filial till Nordiska museet), varierade jordbrukslandskapet kring Båven.

Stockholm: Nationalstadsparken, skärgårdsbåtarna, Finnhamn, Drottningholm, Confidencen, ångbåt Sthlm—Mariefred (med unik smalspårig museijärnväg).

Ramsvikslandet

Dalarna: Fulufjället, Grövelsjön, Skattungbyn, Siljansleden, levande fäbodar.

Hofors, Hammarby, Sandviken: bruksmiljöer och spännande folkhemsarkitektur här i ”Erskine-land”.

Dellens dalgång: böljande sydnorrländskt, hälsingegårdar som blivit världskulturarv. Dellensjöarna: ett nordligt Siljan. Spelmansstämman i Delsbo: en av Sveriges största.

Väglös gård som drivs 1800-talsaktigt: Lillhärjåbygget söder om Lofsdalen (alternativt Vardofjäll längre norrut), Sonfjället: Sveriges största björnstam och kanske vackraste fäbod). Helags – mäktig högfjällsnatur, glaciär (tyvärr snabbt smältande). Skönhet i turistskugga norr om Åre: Skäckerfjällen, Kolåsen, Anjan. Norrut: mäktiga naturen sträckan Gäddede—Stekenjokk. Fatmomakke kyrkstad – fortfarande viktig samlingspats för samerna.

Stora Lulevattens dalgång upp till Stora Sjöfallets nationalpark. Ta båt över till STF fjällstation Saltoluokta. Vandra in i

Stora Sjöfallet

Sarek, upplev midnattssol, upplev natur som fått förbli sig själv.

Luleå: Gammelstad kyrkstad, Boden: fästningen – länge Skandinaviens största. Byggd 1916, i bruk till 1998. Nu militärhistoriskt museum.

Kiruna, hela stan flyttas i snabb takt österut, pga jordsprickor närmre LKAB-gruvan. Knapp timmes färd i sydvästlig riktning: Nikkaluokta – vandringsleden därifrån in mot Kebnekajse: bland det finaste man kan uppleva. Längst i nordost: Tornedalen: ödsligt, finskpräglat.

Björn Gustavsson, text och bild

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree