Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: John Scofield solo

CD: John Scofield solo

John Scofield: John Scofield (ECM/Naxos). Speltid: 53’56.
John Scofield (elgitarr och looper)

Betyg:

Tro det eller ej, men detta är John Scofields första soloalbum. Under sin snart femtioåriga karriär med ungefär lika många album i eget namn (och ännu fler i andras namn) har han alltid uppträtt med andra, som duo, trio, kvartett, kvintett, sextett. Men nu är han alltså ensam med sin gitarr och visar att det fungerar alldeles utmärkt, låt vara med en looper som gör att det ibland kan låta som att han spelar duett med sig själv.

John Scofield 2021. Foto: Harald Krichel.

Den som känner honom sedan förr kommer inte att bli överraskad. Som vanligt rör han sig i ett musikaliskt landskap inramat av bl.a. jazz, blues, amerikansk folkmusik och lite rock. Den här gången är han förhållandevis lågmäld och avslappnad, tar tid på sig och låter melodierna utvecklas. Utan att glömma rytmen, förstås. Låtarna är en blandning av egna, folkligt traditionella, jazzstandards och Keith Jarrett och Hank Williams – men alla transformerade till Scofield-sound.

Den som vill höra honom live kan göra det redan den 22 juli i Stockholm. Då spelar han tillsammans med sin kvartett. ”Fasching in Bloom” arrangerar i sommar en hel rad jazzkonserter i trädgården vid Moderna museet och ArkDes på Skeppsbron, och det är onekligen en imponerande skara artister som man lockat dit. Dagen före Scofield kan man rent av höra en annan av samtidens absolut främsta gitarrister, nämligen Bill Frisell som uppträder tillsammans med ingen mindre än Charles Lloyd och hans kvartett. Se program här.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree