Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Face à Face med Barre Phillips & György Kurtág jr

CD: Face à Face med Barre Phillips & György Kurtág jr

Barre Phillips & György Kurtág jr.: Face à Face (ECM/Naxos). Speltid: 33’52.

Barre Phillips (kontrabas) & György Kurtág jr (live elektronik)

Betyg:

 

György Kurtág är ett välkänt namn om man intresserar sig för samtida klassisk musik. Men då talar vi om György Kurtág senior. Men så har vi också György Kurtág junior. Han fyller 68 år i oktober, så det där med junior är ju relativt. Fadern är f.ö. 96 år. Båda är musiker men verksamma inom olika genrer. Men de har en sparsmakad och minimalistisk attityd gemensam. Ingen är de stora åthävornas man; de söker sig inåt snarare än utåt. Nu ska det handla om junior, som på Face à Face slagit sig ihop med kontrabasisten Barre Phillips. Resultatet är ett slags modernistisk improviserad konstmusik där den Phillips akustiska bas möter Kurtágs liveelektronik i frammanade soundscapes.

I texthäftet skriver Kurtág jr att anledningen till att de två träffades en gång var ett missförstånd. Tanken hade varit att sammanföra Phillips med Kurtág sr, men junior och han fann varandra, och på den vägen är det. Kurtág framställer sig som den som skapar rymd runt Phillips, en ljudingenjör som åstadkommer en dynamisk skugga till kontrabasen. Men det är ödmjukt i överkant; jag uppfattar dem som jämbördiga. Det är bara att nollställa sig, spetsa öronen och vara öppen för den klangvärld som de lockar fram ur tystnaden.

_________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree