Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Kulturdelen rekommenderar, Recension » Bok: Koftor av Maja Karlsson

Bok: Koftor av Maja Karlsson

Koftor

Maja Karlsson

Bonnier fakta. 169 sidor. Utkommer den 20 september 2022

 

Stickningen har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Inte minst under pandemin. På sociala medier har stickgrupperna formligen exploderat. Själv skulle jag inte haft en aning om detta, om jag inte lämnat en del av yrkeslivet. Stickat har jag gjort till och från sen mellanstadiet, men annat har i perioder tagit över. Nu är stickningen något jag har svårt att vara utan. Från att ha varit en stickare som nöjt mig med det jag kan, är jag numer en som letar utmaningar. Den senaste var att lära mig en mer avancerad variant av spetsstickning.

En av de stickdesigners jag upptäckt under de senaste åren är Maja Karlsson. Maja är också författare och föreläsare med just stickning som huvudämne. Hon har tidigare givit ut Sticka svenska mönster (2016), Trettiofem vantar (2018) och Trettiofem sockor (2020).

Nu utkommer boken Koftor, där stickbeskrivningar omfamnas av foton tagna i vackra, rofyllda miljöer. Både inom- och utomhus. Vissa platser är välbekanta för de flesta, såsom Karin och Carl Larssons Sundborn och Stora Skuggan på Norra Djurgården, där kungens får betar. Andra platser kanske vi som bor, eller växt upp, i Bergslagen är mer nära. Såsom Siggebohyttans bergsmansgård.

Boken är i A4-format, har tjocka pärmar och stabila sidor som gör det lätt att bläddra. Dess snygga design och tilltalande färgsättning, gör att den lockar till mer än enbart mönstren.

Maja Karlsson. Foto: Helén Pe.

Sammantaget är det 20 unika koftor som presenteras. Indelade efter årstid. Våren och sommaren har fyra koftor var. Hösten och vintern tolv tillsammans. Mönstren är indelade i tre svårighetsgrader, och för den som är nybörjare finns även ett enkelt mönster, där tydliga instruktionsbilder och förklarande text ingår. Men oavsett om tröjorna är enkla, mellansvåra eller ganska så avancerade, finns det tydliga och begripliga instruktioner och förklaringar. Maja Karlsson lämnar inget svävande i luften där mellan maskorna.

I stort sett alla koftor stickas i ull från får, lama och alpacka och i nästan alla finns en tråd av det förflutna som stickats samman med nuet. Varje kofta har en egen berättelse som förklarar varför just den ser ut och stickas som den gör. En faster blir ursprung till en. Föräldrarnas yrke som guldsmeder till en annan. En tredje bär varma minnen från barndomen.

Som bonus ingår också en stickskola. Olika tekniker åskådliggörs både med traditionella tecknade bilder av hur man t.ex. ökar och minskar på bästa sätt, och inkluderar även en pedagogiskt skriven text som gör det lätt att förstå beskrivningarnas olika delar.

Boken Koftor är inte enbart en stickbok. Den bjuder som sagt på mer. Såsom en lugn blick på årstiderna, och stunder av ro. Och mer därtill. För mig känns den som en tröst i den tid vi befinner oss i. En öppning in i en annan värld. En koftbibel som med all säkerhet kommer att ta mig till närmsta garnbutik för att köpa garn så jag kan sticka koftan Smycket, med sin bedårande spets. Ett plagg för både vardag och fest, där inga andra smycken behövs.

Den är så vacker som den är.

__________

Agneta Wistrand Rosendal ingår i Kulturdelens redaktion.

Sundborn. Foto: Helén Pe.

Mirage. Foto: Helén Pe.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree