Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Nya album av Julia Hülsmann och Wolfert Brederode

CD: Nya album av Julia Hülsmann och Wolfert Brederode

Julia Hülsmann Quartet: The Next Door (ECM/Naxos). Speltid: 60’12.

Julia Hülsmann (piano), Uli Kempendorff (tenorsaxofon), Marc Muellbauer (kontrabas), Heinrich Köbberling (trummor)

Betyg: 

 –

Wolfert Brederode: Ruins and Remains (ECM/Naxos). Speltid: 47’48.

Wolfert Brederode (piano), Matangi Quartet, Joost Lijbaart (trummor, slagverk)

Betyg:

 

När Julia Hülsmann med albumet Not Far From Here (2019) utökade sin trio med tenorsaxofonisten Uli Kempendorff hände något. Det var en välbehövlig vitamininjektion till en förvisso välspelande och klangkänslig men lite småtråkig trio. För den skull var Kempendorff långt ifrån någon frifräsare. Men saxofonen väckte ändå något till liv. Så man får vara tacksam över att han är kvar på Julia Hülsmanns nya album, The Next Door. Det mesta är sig också likt. Det är stämningsfullt och vackert, mjukt och melodiskt; Hülsmann har inga ambitioner att utmana eller överraska sig själv eller lyssnaren. Så man kan tryggt slå sig till för att under en timme avnjuta vad som kan beskrivas som alltigenom kultiverad och skönklingande europeisk jazz.

 

Vill man ha ännu mer avskalad, nästan tillbakadragen, musik kan man vända sig till den holländske pianisten Wolfert Brederode. Om ett album, som detta, heter Ruins and Remains är det rimligt att förvänta sig något kontemplativt och melankoliskt, en meditation över tidens gång, över flyktighet och förgänglighet. Det är också vad man får. Vill man kalla det jazz, så för all del; jazz idag är ju ett synnerligen vittfamnande begrepp. Men lika gärna kan man tala om konstmusik; till det intrycket bidrar väl också att Brederode arbetar tillsammans med en stråkkvartett. Lika viktiga är dock Joos Lijbaarts trummor, som aldrig är påträngande men ändå avgörande för atmosfären och för att ge en viss spänning åt det drömska. Vid första genomlyssningen gled musiken liksom undan för mig. Men den växer vid förnyad kontakt. Det är ett album att försjunka i, gärna avskärmad från världen med hörlurar.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree