Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Affirmation med Arild Andersen Group

CD: Affirmation med Arild Andersen Group

Arild Andersen Group: Affirmation (ECM/Naxos). Speltid: 45’27.

Arild Andersen (kontrabas), Helge Lien (piano), Marius Neset (tenorsaxofon), Håkon Mjåset Johansen (trummor)

Betyg: 

Release: 28 oktober 2022

 

Jag har tidigare här i Kulturdelen uttryckt min frustration över den norske saxofonisten Marius Neset. Han är ju oerhört begåvad men har en, enligt mig, olycksalig dragning till rätt ointressanta projekt tillsammans med storband eller symfoniorkester. Därför var det något av en uppenbarelse när han 2019 gästade Örebro Konserthus med Arild Andersen Group. I den kvartetten fick han verkligen komma till sin rätt och visa vilken rasande skicklig musiker han är, med ett register från viskande lyrism till vitglödgad intensitet. I samband med Nesets album Tributes tillsammans med Danska Radions Storband kunde jag därför inte avhålla mig från att skriva: ”Det är dags för Arild Andersen att ta ett allvarligt samtal med honom och sedan kontakta Manfred Eicher på ECM och boka tid för en inspelning med kvartetten (om man nu inte redan har någon konsertupptagning på lager)!” Förra året kom i stället något så ovanligt för en saxofonist som ett soloalbum, A New Dawn. Det fungerade förvånansvärt bra, men jag avslutade ändå recensionen med orden: ”Men jag vägrar ge upp hoppet om ett album med Arild Andersen Group.” Och si, nu är det här!

Affirmation, som albumet heter, är en svit om sju satser där allt är improviserat från början till slut och registrerat i en enda tagning. Här finns såväl modernistisk minimalism som svaga ekon av norsk folkmusik. Albumet avslutas lyriskt med Andersens ”Short Story”. Det kan vara lite orättvist att ställa skivan mot Örebro-konserten och säga att den inte har samma tryck och intensitet och saknar de hisnande solonummer som Neset då glänste i. Det rör sig trots allt om två rätt olika koncept. Och Affirmation är ett strålande album i sitt slag, där veteranen Andersen basar tryggt över sina yngre och härligt kreativa och lyhörda kolleger. Förutom Neset hör vi Helge Lien på piano och Håkon Mjåset Johansen på trummor, och det är verkligen en fröjd att höra hur de ger och tar. Den här kvartetten vill man höra mer av. Om ECM ligger och trycker på någon live-inspelning vore det brottsligt att inte ge ut den …

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree