Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Next Stop Christmas med West of Eden

CD: Next Stop Christmas med West of Eden

West of Eden: Next Stop Christmas (West of Musi/Bengans). Speltid: 40’51.

Jenny Schaub (sång, ackordion, tin whistle), Martin Schaub (sång, gitarr, mandolin, piano, keyboards), Lars Broman (Fela, viola, kör), Henning Sernhede (elgitarr, gitarr, banjo, lap steel, kör), Martin Deubler Holmlund (kontrabas, elbas, kör), Ola Karlevo (trummor, bodhán, cajón, slagverk, kör) plus diverse gästartister

Betyg: 

 

Omslaget visar ett ånglok i ett vinterlandskap, närmare bestämt i Västergötland (för visst är det Anten–Gräfsnäs smalspåriga järnväg som vi kan beskåda). Men när West of Eden går ombord tycks tåget snarare tuffa på så långt västerut som i England och på Irland (och kanske Amerika). Bandet presenterar sig som ett folkrock-band med tydlig förkärlek för keltisk musik, och det gäller även deras färska album Next Stop Christmas, där man väl också kan notera en tillsats av country. Som titeln anger handlar det om julmusik: fem traditionella irländska och brittiska julsånger och tio nya av i första hand bandmedlemmarna Jenny och Martin Schaub.

Foto: Martin Permer

Sedan kan man diskutera vad julmusik är. Räcker det att texten handlar om julen eller måste också själva musiken på något sätt signalera jul? Och vad innebär det i så fall? Eller handlar allt ytterst om tradition och igenkänning? Det kan man fundera över.

West of Eden har sex medlemmar men många fler instrument; dessutom dyker det upp diverse gästartister på olika låtar. Så här ljuder allt från elbas, ackordion och trombon till mandolin, banjo och tin whistle (omistlig så fort vi pratar Irland). Gruppen har ångan uppe och tuffar på i god fart mot slutstationen Jul. Allt är lättlyssnat och väl mer medryckande än stämningsfullt. Det här är ett spelglatt gäng som jag misstänker gör sig speciellt bra som underhållande liveband – och faktum är att man redan är ute på sin julturné. Den 21 december gästar man Örebro Konserthus med ”Celtic Christmas”.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree