Hem » Recension, Scen » Scen: Återkomsten på Örebro Teater

Scen: Återkomsten på Örebro Teater

Återkomsten

Örebro Teater, premiär 3 februari 2023

Manus, regi och scenografi: Johan Bark

Mask och perukdesign: Giovanni Indelicato

Medverkande: Linus Lindman och Niclas Ekholm

 

Foto: Kicki NIlsson/ICON Photo

Johan Bark har specialskrivit den här föreställningen för Linus Lindman och den sitter som hand i handsken. Linus Lindman har kraften och rösten för att fylla en enmansshow. Jag skriver medvetet show, för den här timmen på Teatercaféet har sin styrka i underhållningen, inte i dramatiken.

Vi får följa sångaren och artisten Göran Ek, som under artistnamnet ”Viper” hade stora skiv- och publikframgångar på 90-talet. Nu förbereder han ett framträdande på den sunkiga puben i Köping. I tillbakablickar får vi följa hans gradvisa förfall och personliga misslyckanden. Say no more, jag tror ni förstår handlingen. Tyvärr gör man det redan på en gång och manusförfattaren Johan Bark gör en inte särskilt överraskad.

Timmen bjuder dock på en lång rad av härliga låtar från 90-talet och däromkring. Det är Simon & Garfunkel, Beatles, Eurythmics, Tom Jones och till och med välkomstlåten från musikalen Cabaret. Jag måste säga att jag undrar vad ”Viper” egentligen var för typ av artist som pendlar mellan alla dessa olika stilar och dessutom har haft tre hits på Svensktoppen – och det med ett hårsvall och utspel som mer tyder på mycket häftig rock.

Foto: Kicki Nilsson/ICON Photo

Nej, det går inte riktigt ihop tycker jag. Varken ”Viper” eller Göran Ek får någon tydlig profil för mig. Bark ger mig heller inte särskilt många intressanta ledtrådar när hans bedagade idol vill vara självutlämnande. Hans personliga trauma hade jag velat ha mer engagerande, både beskrivet och utfört. Särskilt som det redan i första stund spänns stora förväntningar på vad det är för samtal ”Viper” får precis innan han ska gå in och försöka överrösta öldrickarna på puben – och som sedan gör att  han INTE går in.

Men en fin, musikalisk timme är det. Linus kraftfulla stämma har många gånger imponerat från scenen. Den här gången smidigt och välljudande assisterad av Niclas Ekholm på keybord, gitarr och fin andrastämma.

__________

Martin Dyfverman

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree