Hem » Debatt » Kulturarv? Gäsp!

Kulturarv? Gäsp!

Jaha, det är nu den börjar – kulturstriden som än så länge bara har förkämpar på den ena sidan. Det handlar om kulturarvet, detta begrepp som får alla politiker från vänster till höger att tona ut, stänga av och kanske somna. Ingen är intresserad av kulturarvet. Utom Sverigedemokraterna. För dem är kulturarv ett riktigt buzzword som får dem att gå igång. Fram tills nyligen var det dock mest snack, men nu börjar det också bli verkstad.

En av de senaste akuta händelserna är att styrelsen för Länsmuseet Gävleborg fick en ny, av regionen tillsatt, ordförande – sverigedemokraten Roger Hedlund. Direkt efter sitt tillträdande deklarerade han via Twitter att:

”Åratal av sossestyre [har] arbetat för att sudda ut vår kultur och historia. Nu ska svensk historia och kultur åter komma i fokus med ett sverigedemokratiskt styre.”

Anna Furumark har skrivit boken När det stör som delvis handlar om hur länsmuseerna ska möta den yttersta högerns syn på kulturarvet. Hon uttalar sig så här angående Roger Hedlund:

”Styrelsemedlemmar för en stiftelse arbetar enligt svensk lag för stiftelsen inte för sitt parti. Det finns bara fel i den här historien.”

Det verkar inte hindra Roger Hedlund. Och att Sverigedemokraterna försöker ta över och styra verksamheten på Länsmuseet Gävleborg hindrar inte landets politiker från att fortsätta gäspa. Det där med kulturarv tycks vara ett riktigt sömnpiller.

Vad är det som är så viktigt med kulturarvet? Ja, detta som är en omskrivning av samhällets kollektiva minne – vårt gemensamma förflutna, handlar verkligen inte bara om knätofsar, Karl XII och om vikingarna var ädla eller inte. Det handlar om vilka vi är nu och var vi kommer ifrån. Det handlar om arbetarrörelsen, om striden för rösträtt och den bräckliga grund som vi byggt vår demokrati på. Och mycket annat. En god anledning att kritiskt se på vår historia är för att kunna ta goda beslut inför framtiden. Historikern Lars Ilshammar uttrycker saken så här:

”Blicken bakåt på färden framåt.”

I Örebro har politikernas sömn nästan gått över i medvetslöshet. Örebro läns museum hade länge haft problem med sin huvudbyggnad i centrala Örebro när den fick stängas akut 2018. Den har inte varit öppen sedan dess. Efter stängningen tog det lång tid innan Region Örebro län, som är ekonomiskt ansvarig för museet, kunde ta beslut om renovering. Trots beslut kom dock denna inte igång och ett återöppnande av museet har flyttats fram gång på gång. Det gällande datumet just nu är 2026. Men eftersom arbetet fortfarande inte har kommit igång har kostnaderna stigit och politikerna i regionen måste ta nya beslut. Frågan är om de ens orkar ögna igenom papperen. Kulturarv? Gäsp. Ett förnyat beslut med dubbelt så höga kostnader känns mycket osäkert.

Örebro läns museum var det första länsmuseet i Sverige som öppnade. Det kan också bli det första som stänger. Eller kommer det att ”räddas” av Sverigedemokraterna? Den andra sidan av barrikaden är än så länge rätt tom.

Peter Ekström

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree