Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Symfonier av Niklas Sivelöv

CD: Symfonier av Niklas Sivelöv

Niklas Sivelöv: Symphonies 1 & 5 (Naxos). Speltid: 59’48.

Malmö Opera Orchestra, Joachim Gustafsson (dirigent)

Betyg:

Niklas Sivelöv känner väl de flesta som pianist. Men han är också tonsättare och presenterades för tre år sedan på Naxos med tre pianokonserter, där han självklart själv var solist. Nu är det symfonikern Sivelöv som är aktuell på en cd där Joachim Gustafsson dirigerar Malmö Opera Orchestra i symfonierna nummer 1 och 5. Den första är från 2013 och har titeln ”Nordico” som en hyllning till tonsättarens nordliga ursprung. Det är musik med så tydliga rötter i den tidiga modernismen att den nästan drar åt pastisch, vilket även gäller den effektfulla orkestreringen med mycket slagverk och markanta inslag av piano och tubklockor. Musiken är envetet rytmisk, utåtriktad och full av energi, och det är som om Sivelöv eftersträvat ett musikaliskt gruppfoto med sig själv och Stravinsky, Bartók, Prokofjev, Schulhoff, Antheil, Blomdahl och andra. Den sju år senare femte symfonin, med undertiteln ”Konsert för orkester”, är mer nertonad och inåtvänd och karg. Den är inte lika publikt tilldragande men har ett personligare tonspråk än den första med dess mer tillbakablickande allmänmodernism. Så även om ettan är rolig att höra, och säkert ett effektivt konsertnummer, är det femman som i längden står ut som den mest hållbara.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree