Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Sinfonior av Johan Agrell

CD: Sinfonior av Johan Agrell

Johan Joachim Agrell: 6 works for orchestra (Sinfonior) (Swedish Society Discofil/Naxos). Speltid: 73’75.

Drottningholms Barockensemble, Nils-Erik Sparf (konsertmästare)

Betyg:

Release: 28 april 2023

 

Sveriges i särklass mest kända tonsättare från 1700-talets första hälft är förstås Johan Helmich Roman (1694–1758). Men hans samtida Johan Joachim Agrell (1701–1765) var minst lika berömd när det begav sig. Men eftersom han tidigt valde att göra karriär i Tyskland, och aldrig återvände hem, kom han, till skillnad från Roman, inte att bidra till musiklivets utveckling i Sverige. Tyvärr finns ytterst lite av honom inspelat. Jag känner bara till två album: ett med cembalomusik och ett där Helsinki Baroque Orchestra (Ondine) spelar några sinfonior och konserter. Så det är onekligen välkommet att Drottningholms Barockensemble nu presenterar sex av hans sinfonior – även om det knappast får som resultat att Roman petas från popularitetstronen.

Agrell tillhör samma generation som Pergolesi, Locatelli och Boyce, vilket innebär att han tidsmässigt och stilmässigt befinner sig mitt emellan Bach och dennes söner. Musiken är senbarock men har börjat nosa sig fram mot rokokon; det är talande att Agrell valde att skriva sinfonior och inte concerti grossi.

Drottningholms barockensensemble grundades 1971 och har behållit det lite råa klangideal som då ofta präglade ”tidstrogna” tolkningar på tidstrogna instrument. Kanske är det typiskt att den yngre Helsingforsorkestern odlar en mer avrundad och avslipad klang och lyfter fram det eleganta hos Agrell. Drottningholmarna är mer på – och rivigare. Här spelas med verve och attack.

På Ondine-utgåvan varvas sinfonior och konserter, vilket ger välbehövlig omväxling. Sex sinfonior på raken kan bli lite mycket. Men det är ju inget som hindrar att man delar upp lyssnandet i lagom portioner. Och nog är det roligt att Agrell fått hitta hem sådär 300 år efter sin död.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree