Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Keith Jarrett spelar Carl Philipp Emanuel Bach

CD: Keith Jarrett spelar Carl Philipp Emanuel Bach

Carl Philipp Emanuel Bach: Württemberg Sonatas. (ECM/Naxos). 2 cd. Speltid: 42´26 + 43’10.

Keith Jarrett (piano)

Betyg: 

För några år sedan meddelade Keith Jarrett att han efter en stroke inte längre kunde spela. Men ECM tycks ha en uppsjö av äldre upptagningar som bara väntar på att ges ut. Nu kommer ett nytt dubbelalbum inspelat redan 1994. Men den här gången är det inte jazzmusikern och improvisatören Jarrett vi möter utan den klassiskt skolade pianisten. Det är inte på något sätt förvånande, då han tidigare spelat in såväl Bach och Händel som Sjostakovitj. Och nu är det dags för Bach igen, men inte den Johann Sebastian utan den näst äldste sonen, Carl Philipp Emanuel. Att vara son till en berömd far och dessutom verksam inom samma område kan ha sina sidor. Och jag får bekänna att mitt umgänge med Bachsönerna varit mycket sporadiskt. Men CPE Bach har en rik produktion och omnämns ofta som ett viktigt namn när barocken är på väg att överges för rokokon. Mozart hyllade honom som ”allas vår far”. Vill man ha hans kompletta musik för solopiano finns en box med Ana-Marija Markovina (Hänssler Classic). Den rymmer hela 26 cd!

Jarrett har nöjt sig med att spela in de sex s.k. Württemberg-sonaterna från 1742–44. Men vem vet vad som döljer sig i ECM:s lager.

Man ska inte tro att Jarrett på något sätt försöker jazza till musiken; han är Bach trogen. Det kan vara intressant att jämföra med Markovinas tjugo år senare inspelning av samma sonater. Jag misstänker att hon till skillnad från Jarrett är påverkad av vad vi kanske kan kalla HIP-rörelsen, där HIP står för Historically Informed Performance. Jarretts har en mer romantisk infallsvinkel och ofta, men långt ifrån alltid är hans tempi långsammare. Kanske det finns en större friskhet hos Markovina, men samtidigt är jag förtjust i Jarretts vackra, rytmiskt flödande och klangligt varma tolkningar. Musiken är, som man kan förvänta av rokokons tidevarv, genomgående elegant och behagfull, och Jarrett tycks omfatta den med stor kärlek.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree