Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Fantazias av Henry Purcell

CD: Fantazias av Henry Purcell

Henry Purcell: Fantazias  (ECM/Naxos). Speltid: 41’48.

John Holloway (violin), Monika Baer (viola), Renate Steinmann (viola), Martin Zeller (violoncell)

Betyg: 

Henry Purcell (1659–1695) är Englands store barocktonsättare, och enligt en del skulle det dröja tvåhundra år tills landet fick en ny kompositör, närmare bestämt Elgar, av samma format. Då betraktar man naturligtvis inte Händel som britt utan som tysk. Purcell har väl i Sverige aldrig fått något riktigt genomslag, men i somras framfördes i alla fall hans sångspel The Fairy Queen (fritt efter Shakespeares En midsommarnattsdröm) på Drottningsholms slottsteater – och det är ett härligt verk som finns i en förträfflig inspelning med William Christie (Harmonia mundi). Men Purcells produktion är rik, och här är det hans Fantazias som det ska handla, instrumentalmusik som brukar spelas av en viola da gamba-ensemble (viols på engelska). På detta nya album är det snarare en modifierad stråkkvartett: en violin, två violor och en violoncell, allt under ledning av violinisten John Holloway. Men tro inte att det rör sig om en modern version utan ambitionen är tidstrogen, och Holloway nämner i skivkommentaren att gamban redan när Purcell föddes hade börjat betraktas som gammalmodig och ersättas av fioler av olika storlekar.

Fantasiorna kom till sommaren 1680 som ett slags tidsfördriv när kungen var på Windsor Castle och Purcell inte hade så många kungliga uppdrag att utföra. De kan behöva en viss tillvänjning, då de är inte lika omedelbart tilltalande som säg verk av Corelli eller senare barockmästare som Vivaldi och Händel. Men ger man dem tid får man sin belöning. Ljudupptagningen fångar verkligen de enskilda instrumenten på ett levande sätt och med stark närvaro. Vill man ha ett mjukare sound och större rytmisk spänst i spelet kan man vända sig till den brittiska gamba-gruppen Fretwork och deras inspelning på Harmonia mundi.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree