Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Pianomusik av Gabriel Fauré

CD: Pianomusik av Gabriel Fauré

Gabriel Fauré: Nocturnes & Barcarolles (Hyperion/Naxos). 2 cd. Speltid: 82’42 + 80’58.

Marc-André Hamelin (piano)

Betyg:

Gabriel Fauré (1845–1924) brukar bli aktuell vid Allhelgona när hans Requiem inte så sällan spelas i våra kyrkor. Själv upptäckte jag honom för nu många år sedan när tv visade en dansk serie efter Herman Bangs roman Ludvigsbakke. Signaturmelodin bestod av underbart bitterljuv pianomusik som korresponderade med stämningen i dramat. Det visade sig vara inledningen till Faurés andra nocturne. Jag hittade den senare på en LP med Evelyne Crochet. Den är nu förkommen och ersattes för flera år sedan av en box där Jean-Philippe Collard oerhört känsligt spelar Faurés samtliga pianoverk (EMI/Brilliant Classics, 4 cd).

Nu ger sig Marc-André Hamelin in i leken. Han gjorde sig först känd för sina sanslöst virtuosa inspelningar av lite udda tonsättare som Charles-Marie Alkan och Leo Ornstein. Men sedan dess har han breddat repertoaren och bland annat gjort fina inspelningar av Schumann och Schubert. Men den franskt delikate Fauré, kan det fungera? Jo, förvisso. På ett dubbelalbum presenterar han tonsättarens samtliga 13 nocturner och lika många barcaroller – och som ett slags extranummer får vi den älskvärda sviten Dolly. Det innebär en sammanlagd speltid på inte mindre än drygt 163 minuter, och vad musiken beträffar omspänner den över femtio år (1864–1921) av Faurés skapande.

I barcarollerna men inte i nocturnerna odlar Hamelin genomgående långsammare tempi än den annars möjligen något mer subtile och liksom ogarderade Collard. Men bådas tolkningar är alltigenom mjukt sensibla och högst njutbara. Och jodå, visst förmedlar även Hamelin det där oemotståndligt bitterljuva i den andra nocturnen. Hyperions tekniker bidrar med en varm och fyllig pianoklang som passar utmärkt till Hamelins spel. I jämförelse kan ljudet på Collards inspelning framstå som lite tunt, men å andra sidan syns mig den naknare klangen liksom kongenial med hans sätt att nalkas musiken.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree