Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Dvořáks pianotrior

CD: Dvořáks pianotrior

Antonín Dvořák: The Complete Piano Trios (Supraphon/Naxos). 2 cd. Speltid: 69’18 + 74’34.

Boris Giltburg (piano), Veronika Jarůšková (violin), Peter Jarůšek (cello)

Betyg:

 

Den nyss avlidne musikkritikern Lars Sjöberg konstaterade en gång att det i Antonín Dvořáks rabatter kanske inte växer några originella blommor, men att det å andra sidan inte heller växer några fula. Så kan man uttrycka det, och lägga till att där växer de mest älskliga och väldoftande blomster – som t.ex. hans fyra verk för pianotrio, skrivna mellan 1875 och 1891. Den sista kallade han inte rakt av pianotrio Dumky för pianotrio, troligen därför att han övergav den klassiska pianotrions fyrsatsiga struktur för en följd av sex satser som alla utgår från den vemodiga sång, med rötter i Ukraina, som kallas dumka. Dumky är helt enkelt pluralformen av dumka. Det hindrar inte att verket ändå ofta kallas Pianotrio nr 4.

Hur som helst rör det sig om fyra härliga verk som blandar yster glädje och vemod, dansanta rytmer och elegiskt drömmande melodier. Nu har de spelats in av pianisten Boris Giltburg tillsammans med Veronika Jarůšková på violin och Peter Jarůšek på cello, de båda senare kända från välrenommerade Pavel Haas-kvartetten. Här finns både den spelglädje och den finess som krävs – precis som på min tidigare kompletta inspelning med Guarneri Trio Prague (deras andra, från 2009, på Praga Digitals). Nykomlingen håller generellt något långsammare tempi, och vore jag tvungen att välja skulle jag behålla Guarneritrion. Men båda inspelningarna är veritabla lyckopiller.

Om man nöjer sig med två sista, och allra bästa, verken går man inte fel om man väljer Smetana-trion (Supraphon).

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree