Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Zartir – musik av Gurdjieff

CD: Zartir – musik av Gurdjieff

Georges Gurdjieff: Zartir. (ECM/Naxos). Speltid: 55’26.

The Gurdjieff Ensemble, Levon Eskenian (konstnärlig ledare), National Chamber Choir of Armenia, Robert Mlkeyan (dirigent)

Betyg:

 

 

I Kvällarna på Pärlan berättar Claes Hylinger om en liten esoterisk bokhandel i Paris där han får syn på en grammofonskiva med musik av Gurdjieff. Han hade upptäckt den grekisk-armeniske mystikern och filosofen flera år tidigare och fångats av hans tanke att människan bara drömmer att hon är vaken fast hon egentligen sover och att vi har många olika jag inom oss som avlöser varandra lite huller om buller.

För vissa är Georges Gurdjieff, eller Georgij Gurdzjijev (1867–1949), en stor vishetslärare som kan lära oss att vakna ur vår mentala sömn, för andra är han en intressant tonsättare, för åter andra är han både och (och får några kanske varken det ena eller det andra). Sina skrifter gav han samlingsnamnet All and Everything, vilket onekligen låter heltäckande. När det gäller hans musik har den, om jag förstått rätt, i hög grad tillkommit i samarbete med tonsättaren och lärjungen Thomas de Hartmann som också spelat in den i sina versioner för piano. Man kan även nämna att Keith Jarrett ägnat den ett album.

Men under senare tid är det inte minst Levon Eskenian och hans The Gurdjieff Ensemble som sett till att sprida musiken och även framhäva dess armeniska rötter genom att arrangera den för traditionella instrument från regionen. Deras senaste skiva heter Zartir, som betyder ”Vakna!”, och rymmer även några stycken av äldre musiker med liknande bakgrund som Gurdjieff. Här medverkar även Armeniens nationella kammarkör och en sångsolist. Det fungerar perfekt och efter ett tag har man nästan  vaggats in i ett trance-liknande tillstånd. Hur som helst är det mycket suggestivt och mycket vackert.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree