Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Mikael Godée & Eve Beuvens Quartet och Henning Ullén Trio

CD: Mikael Godée & Eve Beuvens Quartet och Henning Ullén Trio

Mikael Godée & Eve Beuvens Quartet: Ingen fara  (IGLOO Records). Speltid: 47.51

Mikael Godée (sopransax), Eve Beuvens (piano), Magnus Bergstroem (kontrabas), Johan Birgenius (trummor)

Betyg:

 

Henning Ullén: Play!  (Prophone/Naxos). Speltid: 36’52.

Henning Ullén (piano), Mauritz Agnas (kontrabas), Nils Agnas (trummor)

Betyg:

Jag tror inte att Sverige någonsin har haft så många begåvade, ofta unga, jazzmusiker som idag. Och antalet skivreleaser är förvånansvärt stort, alldeles speciellt om man betänker alla olyckskorpar som kraxar att jazzen är passé och mer eller mindre död. Nog rör den på sig. Det man möjligen kan beklaga är att mycket, i all sin proffsighet, är så välstädat och välkammat.

Det gäller i viss mån även albumet Ingen fara där den belgiska pianisten Eve Beuvens bildar kvartett med tre svenska musiker. Men tro inte att det är tråkigt. Det är verkligen snyggt i ordets bästa mening, där Mikael Godées melodiösa sopransax ibland skapar en lite nordiskt lyrisk stämning utan att för den skull anknyta till något folkmusikaliskt idiom. Kvartetten ger oss en skönt klingande och behaglig aftonjazz att avnjuta nersjunken i favoritfåtöljen. Men kanske det inte skadat om man vågat utsätta sig för lite större faror …

Pianisten, tidigare trumpetaren, Henning Ullén vågar mer tillsammans med Mauritz Agnas på bas och Nils Agnas på trummor, vilket redan titeln på första spåret indikerar: ”Storm”. Å andra sidan låter titlar som ”Vallmo” och ”Dawn” ana ett större lugn. Ullén är rivigare och kantigare, ibland ”monkigare”, än Beuvens, men ändå melodisk. Och kusinerna Agnas tar för sig med drivande bas- och trumspel, där den senare sticker ut med sina rimshots. Rytmen är viktig, men här finns även stillsamma låtar som bidrar till en omväxlande helhet.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree