Dokumentär: The Underground Sea
Bokhyllan, Övrigt, Recension lördag, november 16th, 2024The Underground Sea
John Berger
Canongate. 120 sid. Utkommen på engelska.
John Berger dog 2017 men det fortsätter att komma ut nya böcker i hans namn. En av dessa nya böcker, utgiven i år, heter The Underground Sea (Det underjordiska havet). Enligt förordet var det en titel som Berger ansåg hade en oförutsägbar energi som bryter fram från underjorden.
Boken är ett collage och ett slags rekonstruktion av en TV-film för BBC som Berger gjorde 1973 tillsammans med den irländska journalisten Nuala O’Faolain (1940-2008).
Denna film hade samma namn som den franske författaren Émile Zolas (1840-1902) roman Germinal (1885). Denna handlade om franska gruvarbetares kamp för bättre arbetsvillkor. Zola besökte en gruva i norra Frankrike för att skaffa sig en bild av hur omständigheterna var där.
Filmen ingick i en serie som handlade om 1800-talets litteratur och den visades först en gång 1973 och sedan en gång till 1984 när premiärminister Margaret Thatcher (1926-2013) hade annonserat att ett stort antal kolgruvor i Storbritannien skulle stängas vilket utlöste åratal av strejker och kravaller.
The Underground Sea är utgiven som ett 40-årsminne med anledning av början på kolgruvestrejkerna.
I filmen besöker John Berger en kolgruva i Creswell. Med sig har han ett litet team, bland andra filmfotografen Henry Farrar. Han resonerar omkring det omöjliga i att sätta sig in i att tillbringa ett helt arbetsliv i gruvan. Han tänker att Zola stod inför samma oöverstigliga avgrund av oförstående. Bokens text består delvis av vad han säger i filmen. Som till exempel:
”För Zola var, på grund av den extrema fattigdom och orättvisa som han bevittnade, detta gap, denna gåtfulla aspekt av en gruvarbetares liv, så mycket mer påtaglig. Och utifrån sin nivå av föreställningsförmåga, förstod han det.” (Min översättning).
Boken har ett långt förord av de brittiska författarna Tom Overton och Matthew Harle. Den innehåller också två texter av Berger som tidigare publicerats i andra böcker samt en utskrift av en längre intervju som Berger gjorde med en av Creswells gruvarbetare – Joe Roberts. Bokens bilder är tagna ur filmen. De är råa och korniga. En del av bilderna föreställer Berger – han ser bortkommen ut.
Jag kommer att tänka på Sara Lidmans (1923-2004) och Odd Uhrboms (1941-2020) bok Gruva. Jag tar fram den ur bokhyllan. Den utkom 1968 som en föraning om den stora gruvarbetarstrejken vid järnmalmsgruvorna i Kiruna som startade 1969. Sara Lidman gör inte samma självanalys som John Berger. Hon hade inte heller samma möjlighet att vistas nere i gruvan. Hon skriver ändå en fantastisk och lyhörd bok som nog kom att spela en viss roll för de strejkande gruvarbetarna något år senare.
När det hettade till i Storbritannien på 1980-talet var det en del som hörde av sig till Berger som sedan länge levde i Frankrike. Borde han inte komma hem och hjälpa till i kampen? Det gjorde han inte, men hans lilla film visades på BBC en gång till. Det var ändå ett bidrag.
—
Peter Ekström är en del av Kulturdelens redaktion
Diskussion