Hem » Konserter, Recension » Mohlavyr

Mohlavyr

Mohlavyr

Kulturhusets B-sal

2010-11-26, Örebro

———

Tusen poeter i magisk skapandeeufori skulle inte rättvist kunna beskriva Mohlavyr. Hur skall då en enkel kulturreporter förväntas kunna göra det? Det är när de olika kreativa yttringarna smälter samman till ett enda stort allkonstverk som människan blir stum. Ulrika Mohlin (Mohlavyr) och hennes band är så mycket mer än sina olika beståndsdelar. Först och främst har Mohlavyr bra låtar. Utan dem skulle de bara ta sig till en viss punkt. Men bandets instrumenthantering (dragspel, cello, motionscykel, piano, (häck)sax, cittra, visselpipa, gitarr osv) är energisk, sensuell, peppig och vacker, och skapar något … skall jag våga använda ordet? … unikt. Mohlins röstkontroll är magnifik, och hon svävar mellan mörkt och ljust likt en mer(!) teatralisk Kate Bush, och hon har en utstrålning som smittar av sig. Ja, antagligen sitter man och tindrar lyckligt när man beskådar Mohlavyr.

I fredags hade alltså Mohlavyr releasefest för sin nya singel ”No One” (läs mer om upptakten här). Kvällen inleddes med ett kort framträdande av Christoffer Wadensten som även hade med sig Anna Fogel. Wadensten visade sig inte bara ha en skön stämma, utan lirade också ordentligt snyggt på den akustiska. Efter dem följde Alissa Isakovic och hennes band, och som utlovat gästade medlemmar från kvällens alla band de andra akterna. Isakovic har en mycket fin röst som för tankarna till exempelvis Lisa Mitchell.

Förutom att Isakovic gästade Mohlavyr, hjälpte även Wadensten till, och han spelade inget mindre än det underbart spejsade instrumentet teremin. Felix Meijer var även han gäst, och denna kväll hjälpte han till med de vokala delarna. Ella Sparby, kvällens yngsta gästartist, sjöng på ”My Little Pony”, som är singelbaksidan på ”No One”, och det var med bravur hon uppträdde. Den inledande nervositeten utbyttes ganska omedelbart i en närvaro och charm.

Istället för backdrop visade Mohlavyr videoprojektioner med egenproducerat material, och just det visuella har de verkligen kläm på. Mohlavyr samarbetar med den mycket begåvade Erik Friberg, och det blir ett mycket lyckat äktenskap mellan konstformerna. Ingen kan väl tro något annat än att vi kommer få se mer av Mohlavyr i framtiden.

Kulturdelen filmade även två låtar, nämligen ”Mr Grey” och den nya låten ”Get Out”. Mycket nöje!

Text och foto: Åsa Jonsén

Åsa Jonsén är Kulturdelens redaktör.

Share

2 Kommentarer för “Mohlavyr”

  1. […] du tog i ingressen!” En kommentar angående min recension av Mohlavyrs spelning i fredags fick mig att återigen fundera över en sak som så många gånger har slagit mig när jag läst […]

  2. […] Åsa Jonsén skrev i sin recension ”Tusen poeter i magisk skapandeeufori skulle inte rättvist kunna beskriva Mohlavyr. Hur skall då en enkel kulturreporter förväntas kunna göra det?”. http://www.kulturdelen.com/2010/11/28/mohlavyr/ […]

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree