Hem » Krönika » Film-Kristoffer rekommenderar: köpfilm september 2011

Film-Kristoffer rekommenderar: köpfilm september 2011

Den svenska sommaren 2011 tar sina sista flämtande andetag och höst och vinter väntar runt hörnet. Kolgrillar och badleksaker stuvas undan för den här gången och många av oss styr kosan raka vägen in i vardagsrummen. Där väntar nämligen tv-soffans omfamnade värme med sena filmkvällar och obligatoriskt tilltugg. Kanske är du också som jag och fördrar att avnjuta film och tv-serier du själv valt framför att zappa runt i det reklamspäckade tv-utbudet. Kanske får även du en njutning vid att se hur ditt filmbibliotek successivt växer med små filmskatter som du vid tillfälle kan återkomma till. Men film och tv-serieutbudet är stort och ibland kan det vara svårt att veta vad man ska välja. Jag har därför valt att lyfta fram några köpfilmsnyheter som når den svenska handeln under september 2011.

3 prisbelönta svenska thrillers
Säga vad man vill om de moderna snabbproducerade Wallander-filmerna, men det går inte att sticka under stolen med att Krister Henriksson är en väldigt duktig skådespelare. Detta har han om något visat genom åren i flera SVT-producerade thrillers. Distributören Spiderbox har nu tagit ett bra initiativ och återutgivit två av dessa klassiker i en dvdbox kallad Prisbelönta svenska thrillers. I boxen finner vi bland annat Profitörerna (1983) som är baserad på Leif G.W. Persons bok med samma namn. En ung men mycket skicklig Henriksson porträtterar här den lågmälda kriminalutredaren Jan Lewin som här får ett mycket bevärligt spaningsmord på sitt bord. Vi får också för första gången se Sven Wollter i rollen son den hårda snuten Bo Jarnebring. En roll som Wollter kom att återkomma till flera gånger, bland annat i Bo Widebergs fantastiska Mannen från Mallorca (1984) samt i Kjell Sundvalls kanske inte lika lyckade I lagens namn (1986).

Krister Henriksson spelar även huvudrollen i nagelbitaren Den gråtande ministern (1993) som också finns med i boxen. Det var med denna roll som den vänstrande försvarsministern Sven Cederwall som Henriksson också kom at bli riktigt folkkär. Detta är inte så konstigt då Henriksson är mycket trovärdig i sin roll och dessutom får kompetent backning av Stefan Sauk samt en smått lysande Viveka Seldahl. Mer politisk spänning blir det dessutom i boxens tredje film Läckan (1994). Här finns förvisso inte Krister Henriksson med i rollistan, men det gör Anders Ahlbom som förmodligen aldrig varit bättre än i rollen som den nergångna kriminalpolisen Sune Bergström. Sprit och ångest fullkomligt dryper ur porerna på honom när han börjar utreda ett självmord som naturligtvis visar sig vara något helt annat. Även Marika Lagercrantz gör bra ifrån sig i denna skitigt karga tv-serie som påminner betydligt mer om tidiga Hassel-filmer än nutida Beck. Dvd-boxen Prisbelönta svenska thrillers finns hos svenska återförsäljare sedan slutet på augusti.

Två smarta komedier
Är man istället ute efter något lite mer lättsmällt och komiskt så finns det faktiskt några riktig bra alternativ. Njutafilms släpper den 31 augusti exempelvis den mycket tankvärda romantiska komedin TiMER. En för sin genre ovanligt smart film som leker med idén om hur världen skulle se ut ifall vi på förhand skulle veta när vi kommer träffa vår framtida partner. TiMER är förvisso en romantisk komedi efter konstens alla regler, men den är för den delen varken sockersöt eller tillrättalagd.

Samma datum släpper även Folkets Bio Taika Waititis sköna Nya Zeeländska komedi Boy från 2010. Filmen utspelar sig 1984 och handlar om en fattig maorier-pojke som gillar Michael Jackson och att dra rövarhistorier för sina vänner och lillebror. Ofta handlar dessa skrönor om Boys far som ingen sett röken av sedan hans mor dog i barnsängen. När pappan helt otippat dyker upp igen så är han kanske inte riktigt den person som Boy hade hoppats på. Waititi, som tidigare gjort den hyllade tv-serien Flight of the Conchords och småtokiga Eagle vs Shark (2007), är helt klart en ung regissör att hålla koll på. Med charmiga Boy visar han att det bästa sättet att hantera allvarliga frågor ofta kanske är med just humor. Om du exempelvis gillade Danny Boyles Slumdog Millionaire (2009) så får du med största sannolikhet en trevlig stund med Boy.

Månadens rysare och 3 klassiker på blu ray
För dig som gillar att grotta ner dig bland genrefilm och annat otäckt så sticker en titel helt klart ut i septembermörkret. Den belgiska och kusligt surrealistiska Nightmare on Left Bank bjuder på en isande paranoia när en ung kvinna flyttar in i sin nya pojkväns lägenhet. Det övernaturliga och verkligheten flyter snart ihop till en nattsvart mördröm som för tankarna till båda japanhöghusskräckisen Dark Water (2002) och Roman Polanskis Rosemary´s Baby (1968). Vem vet, nu när spanska och franska skräckproduktioner börjar framstå allt mer formstöpta och utvattnade så kanske Belgien är nästa europeiska land att bli ledande när det kommer till rysarproduktioner. 

Förövrigt så kommer september erbjuda några lite äldre filmpärlor som nu har restaurerats och släpps på blu ray för den svenska marknaden. Dels avtäcks Brian De Palmas stenhårda gangsterepos Scarface (1983) i HD för första gången den 7 september. Denna film, med en synnerligen karismatisk men oborstad Al Pacino i huvudrollen, kommer gå att köpa både som traditionell blu ray-utgåva samt i en limiterad cigarrlåda för dig som bara nöjer dig med det bästa. Den 14 september tågar sedan Sean Connery in med munkkåpa och fjunig Christian Slater-pojkspoling i släptåg. Då kommen nämligen det efterlängtade blu ray-släppet av Jean-Jacques Annauds stiliga filmatisering av Umberto Ecos medeltidsdeckare Rosens namn från 1986. Som om inte detta vore nog så lär kultfilmsentusiasterna jubla den 28 september då William Lustigs gamla snutslasher Maniac Cop (1988) ges ut i ett combo pack på både dvd och blu ray. Hösten ser alltså med andra ord inte alls så speciellt dyster ut.

— — —

Kristoffer Pettersson ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree