Hem » Recension, Skönlitteratur » Roman: Änglarnas svar

Roman: Änglarnas svar

Änglarnas svar

Stefan Einhorn
Forum 173 s.
Utkommer 7 september 2011

Det finns frågor som inte ens änglarna förmår besvara, som till exempel huruvida människan är en god idé eller inte. Enligt en gammal judisk legend frågade Gud änglarna till råds innan han började skapa människan. Änglarna kunde inte bli överens, en del var för, andra var emot. Medan de fortfarande stred inbördes tog Gud sitt eget beslut och skapade människan.

Legenden återges i slutet av Stefan Einhorns nya bok ”Änglarnas svar”. Boken är en skildring av händelser i svallvågorna efter en av de grymmaste historiska katastroferna i modern tid – där änglarna sannerligen kunde hitta argument ställda på sin spets, både för och emot.
I prologen befinner vi oss vid en nyss igenskottad grav, i sällskap med en av bokens centrala gestalter. Den gamle mannen som vigts till sista vilan på den judiska kyrkogården blev nästan hundra år. Först efter hans bortgång skulle historien få berättas. Nu kan det ske.

Året är 1945. Den unga polska judinnan Hanna Zylberberg kommer efter krigsslutet till Sverige med de vita bussarna, direkt från koncentrationslägret Ravensbrück. Hon är svårt medtagen, sjuk och undernärd, hon har förlorat sitt barn och alla i sin familj. Men hon överlever, åtminstone kroppsligen. Hanna utbildar sig till barnsköterska och får via en god vän kontakt med en ung stockholmsfamilj i karriären, som just behöver en barnflicka till sin tvåårige son. Gentemot familjen förhåller sig Hanna stillsamt tillbakadraget. Hon har heller inget eget umgänge. Men hon knyter omedelbart an till lille Andreas, som blir förtjust i henne och snart tyr sig mer till Hanna än till föräldrarna. Som barnflicka är hon en skatt. Hon älskar den lille pojken som om han vore hennes eget barn och tar allt större ansvar för honom, även på sin lediga tid.
Men idyllen får ett abrupt slut när fadern i familjen inte längre kan dölja att han känner sig starkt dragen till Hanna – och hon till honom, även om hon bestämt avvisar varje tanke åt det hållet. Det kommer till en kris. Ultimatum ställs, Hanna får sluta sin anställning och försvinner för en tid ur familjens liv. Tills en dag..

Vem är Hanna Zylberberg? Vad är hennes drivkrafter, vilken är hennes historia? Stefan Einhorn berättar enkelt och okonstlat, genom sju olika huvudpersoner som ger sin version av händelserna. Hanna själv talar i ett efterlämnat brev om tiden i ghettot i Lódz, om det judiska rådet som upprättades där, om deportationerna, om transporten till Auschwitz-Birkenau och vidare till Ravensbrück. Det är en fruktansvärd historia om mod och svek, om Förintelsens mörker och överlevnadens pris. Vem är enbart ond och vem är alltigenom god, i en tid när människan avskalats sin mänskliga värdighet, sin medmänsklighet och sin sociala klädnad?

Stefan Einhorn löser inte änglarnas tvist och han besvarar heller inte frågan; han lägger fram den, som ett etiskt problem att diskutera. Kapaciteten till gott och ont finns hos alla. När omständigheterna skrapat tillräckligt hårt på kulturfernissan träder människan naken fram i all sin skröplighet och fega önskan att inte bli den som offras. Men ibland händer det också att rent guld lyser fram i skrapmärkena, där man minst kunde ha förväntat sig det.
Och vem av oss idag kan säga hur vi skulle ha agerat om vi varit i den situationen, då?
Sist och slutligen sänker sig över berättelsen det kanske enda möjliga, ett hopp om förlåtelse och försoning. Vi är alla, som de efterlevande läser på Hannas gravsten, länkar i den kedja som mänskligheten utgör.

__________

Måna N. Berger är frilansskribent och driver Atelje Mjölkboa i Mullhyttan.

Måna N. Berger

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree