Hem » Kulturbloggen » Allan Pettersson 100 år

Allan Pettersson 100 år

Idag den 19 september 2011 är det 128 år sedan Hjalmar Bergman föddes.

Men det är också 100 år sedan Allan Pettersson föddes, Sveriges störste symfoniker under 1900-talet. Det är ett jubileum som hittills uppmärksammats i påfallande, ja närmast skandalöst, liten grad. Man kan fråga sig varför. Tack vare tyska cpo och svenska BIS finns i alla fall de flesta av hans verk att köpa på cd.

För den som kommer helt ny till Pettersson är och förblir 7:e symfonin den bästa inkörsporten – och då helst i inspelningen med Antal Dorati (Swedish Society Discofil). Fortsätt sedan med de andra stora s.k. katastrofsymfonierna  – nr 6, 8 och 9 – och den 2:a violinkonserten (med Isabelle van Keulen på cpo). Helt färsk är cd:n med de två första symfonierna (BIS); som bonus får man här också en timslång och riktigt bra dvd om Pettersson – som inte bara var en stor tonsättare utan också en fascinerande personlighet.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree