Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: Ta hand om min mor

Roman: Ta hand om min mor

Ta hand om min mor
Kyung-Sook Shin
Norstedts förlag, utkommen

Var är mamma?

Rubrikens fråga är den som löper rakt igenom den sydkoreanska författaren Kyung-Sook Shins roman Ta hand om min mor (Norstedts förlag). Shin är född 1963 och har hunnit med flera prisbelönta romaner.  I den här för hon oss genom en spännande historia  om sökandet efter en mamma men också  om en hel familjs historia. Berättelsen har thrillerkaraktär. Från första sidan, där modern i storfamiljen, i sällskap med sin man, obegripligt och plötsligt är försvunnen från tunnelbanestationen när makarna ska kliva på tåget för att hälsa på barn och barnbarn.

Därefter snirklar sig berättelsen raskt iväg. Upplägget är utmanande för läsaren med alla familjens olika berättarjag och röster som varvas och för berättelsen vidare med den försvunna moderns historia och olika medlemmar i familjens porträtt. Det är skickligt berättat på ett konkret och vackert språk om den andra och tredje generationens reflekterande över hur det har varit, sig själva som personer  i relationen till föräldrarna, syskonen och den egna personen. Parallellt med de biografiska reflektionerna och tilltalen till varandra går det idoga sökandet efter modern. Växlande av personer ibland kan vara förvirrande för läsaren bl.a. för att de främmande namnen är svåra att memorera och hålla reda på. Ett familjeträd hade kanske skapat en lättare förståelse klarhet!

I min anmälan vill jag inte nämna vart sökandet leder. Det är en av bokens finesser att Shin håller oss i ständig spänning i beskrivningen själva sökandet rakt igenom boken samtidigt som berättelsen blir en rik och psykologisk beskrivning av  stor- familjens alla ups and downs och dess medlemmars utveckling som individer.

Nå, huvudtemat då? Bokens titel ”Ta hand om min mor” är en uppmaning, även om utropstecken saknas. Shin skildrar barnens och barnbarnens relationer till  varandra och till föräldrarna – f a till modern – invävda i en etnologisk mångsidig och levande miljöbeskrivning. Vi möter modern, med hennes ursprung i den Syd-Koreanska landsbygden, i ett rörande och varmt porträtt av hennes slitsamma liv för att familjen ska överleva.  Det moderna Seoul där familjen etablerat sig utgör kontrasten. En fråga som väcks är hur vi värderar ett enkelt liv som moderns ,  som trots slitet ofta fylldes av glädje, jämfört med de yngre storstadsmänniskornas fina karriärer och  stress i den urbana, moderna miljön. Shin har själv erfarenheter både från den sydkoreanska landsbygden och den globala staden New York där hon etablerat sig och tidvis bor som universitetslärare i kreativt skrivande.

I en intervju kommenterar hon sin bok så här:

Min mor sa alltid åt mig att leva livet som hon själv gjort. Hon hade berättade mycket samtidigt som hon hade fullt upp med oss barn. Jag vill gå min mammas väg även om det är motigt och arbetsamt.

Vi moderna människor tar ofta för givet att våra mödrar finns med oss, tänker på oss och stödjer oss. Vi tror de är födda till att bli mödrar, men de var en gång flickor och kvinnor som vi. Med min bok vill jag vill jag visa detta. Min mor är energin bakom mitt skrivande.

Boken är en berättelse med hög kvalitet och vi får veta mycket om Sydkoreansk kultur. Och kanske – i förlängningen – en del om oss själva!

———

Marianne Freyne-Lindhagen

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree