Hem » Recension, Skivor » CD: On the Dance Floor med Enrico Rava

CD: On the Dance Floor med Enrico Rava

Enrico Rava: On the Dance Floor (ECM/Naxos). Speltid: 56´25.

Enrico Rava (trumpet), Parco della Musica Jazz Lab

Tillsammans med Tomasz Stańko framstår Enrico Rava som Europas ledande jazztrumpetare. Där Stanko representerar en centraleuropeisk och nordisk ton rör sig Rava snarare mellan ett regnvått New York och italienska landsvägar i skymningen (tänk Fellinis La Strada). Det här albumet, On the Dance Floor, visar emellertid Rava från en annan sida. Det rör sig om liveupptagningar från två konserter i Auditorium Parco della Musica i Rom, där Rava tillsammans med Parco della Musica Jazz Lab framför musik av Michael Jackson.

Rava säger sig inte ha upptäckt Jackson förrän efter hans död, men sedan blivit mer eller mindre besatt av honom. Min egen relation till The King of Pop är dessvärre mer indifferent: en oerhört professionell artist verksam inom en genre som engagerar mig måttligt. Det gör att jag har svårt att avgöra hur ett äkta Jackson-fan kan tänkas reagera på denna cd. Som ett Rava-fan måste jag dock säga att jag inte blir speciellt berörd, även om han som vanligt bjuder på en del strålande soloinsatser.

Mauro Ottolinis arrangemang glider mellan det poprockiga och det jazziga och kan vara såväl finstämda som mer brötiga. Men de blir sällan riktigt intressanta. Till saken hör också att jag personligen inte är speciellt svag för den typ av storbandsblås och levande trummaskiner som förekommer nu och då.

Kanske hade Jackson-projektet kunnat bli riktigt spännande och innovativt om Enrico Rava tillsammans med några få utvalda kompisar i stället hade gjort något helt eget av det. Med risk för att låta trist och inskränkt vidhåller jag nämligen att den gamle trumpetaren gör sig bäst i små ensembler där han får odla sitt eget speciella sound – som till exempel i Easy Living (2004), Tati (2005) The Words and the Days (2007), New York Days (2009) och Tribe (2011), samtliga på ECM.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree