Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Recension » Biografi: Sanningens vägar – Anne Charlotte Lefflers liv och dikt

Biografi: Sanningens vägar – Anne Charlotte Lefflers liv och dikt

Sanningens vägar: Anne Charlotte Lefflers liv och dikt
Monica Lauritzen
Bonniers förlag, 2012
617 s.

— — —

År 2007 utkom Monica Lauritzen med en stor biografi över författaren Emilie Flygare-Carlén; En kvinnas röst. Nu har hon tagit sig an en annan författare, Anne Charlotte Leffler, i en biografi som är både omfångsrik, inträngande och spännande att läsa. Den behandlar en betydande epok och är samtidigt en fängslande historia om kvinnors liv och deras villkor att skapa. Lauritzen bygger sin forskning på en stor mängd brev som är riktade både till familjen, vännerna och samtidens intellektuella. Med sin forskning och sin strävan att lyfta fram kvinnorna i litteraturhistorien, vilka tyvärr ofta är bortglömda eller förvisade till en lågstatusnivå av manliga forskare och kritiker, gör hon en insats av stort värde. Hon arbetar utifrån ett tydligt genusperspektiv och av solidaritet med kvinnorna i historien. Att  forskare behöver uppmärksamma Lefflers liv och arbete på ett särskilt sätt, utifrån det kvinnliga perspektivet, säger mycket om historiens könsmaktsordning. Det gäller tyvärr inte enbart litteraturhistorien, utan tragiskt nog överlag. Ändå är kanske Leffler en av de författare som inte helt fallit i glömskan, och som turligt nog genusmedvetna forskare och lärare tagit sig an.

Redan som 19-åring var Anne Charlotte Leffler på det klara med vad som var hennes uppgift i livet. Hon skrev då i ett brev till en väninna, att författarskapet var hennes kall: ”Skulle jag afstå från att skrifva skulle det vara detsamma, som att afsäga mig sjelfva lifvet”. Hon växte upp i en tid då kvinnornas liv var hårt beskurna och där en litterär karriär kunde bli både hånad och motarbetad. Hennes familj tillhörde det högre samhällsskiktet, men med privilegier följde konvenans och förväntningar på en kvinna.  Det hindrade henne att bilda sig och att leva ett fritt och skapande liv. Hon gav ut sina första arbeten under pseudonym av hänsyn till sin familj. Trots motgångar kom hon att bli en av de ledande författarna, jämsides med August Strindberg, i det moderna genombrottet. Hon skrev om aktuella och brännande samhällsfrågor. Genombrottet kom med pjäsen Skådespelerskan, som spelades på Dramaten. Den tog upp frågan om det går att både vara hustru och ha ett yrkesliv, vilket berörde hennes eget privata liv. Hon kom att skriva noveller, pjäser och romaner innan hon avled endast 43 år gammal, när hon var på gränsen till att bli internationellt erkänd.

Lauritzen lyckas mycket väl med att både lyfta fram det litterära och samhälleliga forskningsperspektivet och att levandegöra Lefflers eget privata liv. Biografin är lättläst och inkännande. Den borde uppmärksammas och användas i universitetens litteraturlistor och kursplaner och ligga till grund för ett större medvetande om kvinnornas och männens roll i historien.

— — —

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree