Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Skönlitteratur: Så länge jag minns

Skönlitteratur: Så länge jag minns

Petra Holst

Så länge jag minns

Bokförlaget Forum

Betyg:

betyg-3.5

 

———

Petra Holst är en god berättare. Nyligen kom hon ut med sin andra roman ”Så länge jag minns” (Forum). Huvudkaraktären, som minns, är den åldrade Signe. Hon lever som änka i nuet men också i sina yngre upplevelser och minnen. Starka minnen med rötter jordade i känslor och levande bilder. Känslominnet är djupt men lättväckt. Författaren flätar skickligt det förgångna med Signes nutida vardag. Signe som är väl bevarad mentalt och möter sig själv som åldrad i spegeln.

”Med kappan på stannar hon framför spegeln. Kammen ligger på hallbyrån och hon drar några tag genom håret. Kritvitt är det men fortfarande tjockt. Hon tar lite rött på läpparna. Man ska inte spöka ut sig med puder och ögonskugga i hennes ålder.”

Och de många minnen hon bär av den unga flickan och den medelålders kvinnan hon en gång var.

Boken är en generationsroman där den åldrade modern möter sin medelålders dotter i en inte helt okomplicerad relation. Förhållandet till dotterdottern är dock spontan och avspänd trots det tidvis stora geografiska avståndet dem emellan när den unga för en tid ger sig iväg till Amerika.

holstDet centrala motivet och en röd tråd genom berättelsen är Signes ungdomskärlek och stora passion som slutade olyckligt. Men föremålet för förälskelsen återkommer i hennes liv både under äktenskapet och senare i livet vid flera tillfällen. Moment som gör berättelsen spännande med inslag som stundom påminner kriminalromanens gåtfullheter och sökandet efter svar och bevis. Hur var det, blev det, i verkligheten? Då, när det begav sig.

Romanen är underfundigt uppbyggd och på ett lättsamt sätt underhållande. Konkret vardag, reflektioner väcker livsfrågor som vi alla möter. Det jag kan efterlysa är en mer språkligt bearbetad text. Det lättsamma blir stundom överdrivet med, visserligen tidstypiskt men alltför  klichéartat. Detta samt en och annan språklig felaktighet hade kunnat undvikas vid en sista tvättning av texten. Kanske med en lektörsinsats.

Petra Holts bok rymmer ett tema som berör oss alla med våra egna berättelser som vi lever i nuet och med våra minnen. Den ger en god läsning och väcker många reflektioner.

 

Marianne Freyne-Lindhagen

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2018 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree