Hem » Fokus, Kulturdelen rekommenderar » Sportlovsaktiviteter i Örebro län!

Sportlovsaktiviteter i Örebro län!

Örebro län låter inte sina elever vara sysslolösa under sportlovet. Inte bara residensstaden har flertalet aktiviteter uppradade, även länets mindre kommuner har sysslor för alla åldrar under sportlovsveckan.

Dockteaterhuset

I Örebro sträcker sig utbudet av sportlovsaktiviteter från allt från knattebio till ståuppkomedi. Dockhuset i Wadköping har föreställningar från och med 17 till 24 februari, med pjäser som Prins Felix, Sagan om pannkakan och Pojken som aldrig var rädd. Dockhuset välkomnar alla över fyra år att kolla (Dockteaterhusets hemsida). För de mellan 4-11 år som aldrig sett de hemlighetsfulla insidorna av Örebro slott har nu chansen att uppleva det under sportlovsveckan, med en rundtur genom hela slottet (Biljetter till rundturen). För de som vill hålla på med bilder och pyssel så anordnar Örebro läns museum skaparverkstad och bildjakt under veckan. Skaparverkstaden håller på mellan tisdagen och fredagen och byter tema varje dag. Bildjakten pågår under hela vecka 8 och går ut på att hitta de efterlysta bilderna som museet har angett (Örebro läns museums hemsida). 23 februari anordnar Örebro stadsbibliotek också skaparverkstad, men med temat dockor och figurer. De ansvariga för verkstaden är konstpedagoger från Konstfrämjandet. För barn med filmintresse håller biblioteket i knattebio den 24 februari och visar filmen ”Gubben Pettsson – Pettsson tältar”. (Vidare info om den 23:e och den 24:e) På lördagen hålls ”Stand up for Örebro” på Nya China. Evenemanget uppmuntrar nya talanger att testa sina förmågor inom ståuppkomedi. Huvudgästen för kvällen är Kristoffer Appelquist som har deltagit i Raw Comedy Club, som under flera år visats på Kanal 5. Rekommenderas om man vill ha flera goda skratt från både nya och kända ansikten. (Länsteaterns eventsida). Dessutom så hålls en dans-workshop i Vivalla under tisdagen till fredagen, som Kulturdelen dessutom gjort ett reportage om!

Det märks att Kumla profilerar sig som en barnfamiljskommun – och här är ett axplock av de planerade aktiviteterna som staden arrangerat. ”Barnens Vasalopp” hålls den 17 februari, där barn mellan 0-15 år får möjligheten att åka en knapp kilometer ”från Sälen till Mora” i Kvarntorpshögen. En speciell aktivitet är Fångarna vid Kumlasjön, som utspelar sig vid Kumlasjöns scen. Där kan människor i alla åldrar komma och försöka lösa roliga utmaningar i hopp om att kamma hem skatten mellan 14:00-16:00 den 19 februari. Alla som vill testa att åka skateboard kan äntligen ta chansen på Aktivitetshuset, där det hålls i Skatecamp den 19 till 21 februari. Mangatecknaren Carolina Ståhlberg, som tecknat mangaserien Bleckmossen Boyz, håller i en workshop på Kumla bibliotek den 21 februari för barn 7 år och uppåt, för de som är intresserade av japanska serier och måleri. Någonstans i Kumla finns dessutom någonting hemligt gömt, åtminstone enligt Johanneskyrkans scouter. Barn i årskurserna 1-5 kan ta del i expeditionen för Kumlas dolda skatt. Kumla kommun arrangerar även flertalet ”prova på”-möjligheter, i en mängd olika sporter som handboll, konståkning, bowling, pingis och ridning. (Resten av Kumla kommuns sportlovsprogram finns här.)

Kvarntorpshögen

Kvarntorpshögen

 

Minst lika ambitiösa är Hallsberg kommun som har gjort en storsatsning för att deras ungdomar skall hålla sig underhållna, både inomhus- och utomhusaktiviteter, även i närliggande orter som Pålsboda och Östansjö. Ungdomsgården Solrosen håller i flera turneringar och aktiviteter under sportslovsvardagarna, i t.ex. pingis, dart, Wii-bowling och Xbox-spel. För de allra yngsta (3-6 år) hålls det dockteater på Hallsbergs bibliotek den 19 februari. Föreställningen består av sagan ”Sagan om pannkakan”, en saga om en pannkaka som inte vill bli uppäten. Samma saga visas även på Wadköpings dockteater den 23 februari. Under måndagen, tisdagen och torsdagen så kan också vem som helst testa bågskytte. Aktiviteten hålls i Järnvägens bågskytteförenings lokaler mellan 10:00-14:00. (Resten av Hallsberg kommuns sportlovsprogram finns här.)

Trots att Hargebadet inte är lika populärt på sportlovet som under sommaren så har Askersunds kommun knåpat ihop ett par aktiviteter. Den 19 februari är crossbanan i Ljungås utanför Askersund öppen. Oliver Nelson, som är känd enduroåkare ifrån Askersund, kommer att vara på plats för att ge råd åt nya MC-åkare. Askersunds fotoklubb anordnar en fototävling under sportslovsveckan. Information om tävlingen finns på Askersunds bibliotek, där även insamlingen av bidragen till tävlingen sker. (Resten av Askersund kommuns sportlovsprogram finns här.)

Nora kommun erbjuder ungdomar att komma och spela biljard, hänga i caféer och bara ha det kul. Dessutom så kan barn mellan 7-14 bygga sina egna modellflyg under onsdagen på Idrottshuset och får sedan ta med modellflygen hem. För de yngre barnen visas ”Lill-Zlatan och morbror Raring”, en teater som visas på Nora bibliotek den 22 februari. (Resten av Nora kommuns sportlovsprogram finns här.)

natur Loka Brunn mindre

Loka Brunn

Allt mellan bio och bokdiskussioner erbjuds i Lindesberg, men också cirkusskola. I Brotorpsgymnasiets idrottssal mellan den 21 och 22 februari håller cirkusartisten Roman Kripatov i cirkuslektioner för barn mellan 6-12 år. Barnen kommer sedan att hålla ge en föreställning som hålls i nämnda idrottssal den 23 februari. I konstvägar har Josefin Skön under hela februari månad hållit i en utställning, som även pågår under sportlovet. Utställningen är riktad till barn och finns att beskåda i Galleri Konstrummet. (Resten av Lindesbergs sportlovsprogram finns här.)

I Hällefors kan vuxna och barn i allra åldrar åka till Loka Brunn under sportlovets måndag mellan 08:00-12:00. Dessutom kommer KomTek ifrån Örebro till Hällefors bibliotek och hjälper barn mellan 6-10 år att göra spännande och roliga saker med teknik. Liksom Lindesberg håller också Hällefors i bioföreställningar under sportlovet.
(Resten av Hällefors kommuns sportlovsprogram finns här.)

Det är inte bara i Örebro det hålls i dans under sportlovet, också i Karlskoga mellan måndagen och torsdagen i Karlskogas kulturskola utövas showdans och streetdans för barn mellan 9-17 år. Ledarna för danskursen är dansarna ifrån Ladies Dance Crew, som till vardags håller i allt från dansföreställningar till privata evenemang som t.ex. bröllop. Vidare info om danskursen finns här.

Örebro läns ungdomar kommer verkligen inte behöva vara sysslolösa under sportlovet, oavsett var man än bor.

— — —

John Jonsén är en del av Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree