Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Dramma med Simone Kermes

CD: Dramma med Simone Kermes

KermesSimone Kermes: Dramma (Arior av Giuseppe de Majo, Nicola Antonio Porpora, Leonardo Leo, Johann Adolf  Hasse, Giovanni Battista Pergolesi och Georg Friedrich Händel)   (Sony Classical).  Speltid: 77’08.
Simone Kermes (sopran), La magnifica comunitá, Isabella Longo (konsertmästare)

Betyg:

betyg-5

Farinelli

Carlo Broschi, alias Farinelli, målad av Corrado Giaquinto cirka 1755.

Den tyska sopranen Simone Kermes excellerar gärna i 1700-talsrepertoaren. På sin senaste cd Dramma har hon samlat tolv dramatiska barockarior, ofta skrivna för tidens stora kastratsångare som Farinelli och Caffarelli. De flesta är veritabla bravurnummer avsedda att väcka publikens häpnad och hänförelse. Men Kermes har också tagit med lugnare stycken; Händels vidunderligt vackra ”Lascia ch’io pianga” ligger som en stilla hamn att vila i efter att tidigare kastats runt på de upprörda känslornas svallande hav. Det är många toner som ska hinnas med på ibland kort tid. Men Kermes har inga problem med den saken och levererar allt med all önskvärd lätthet, intensitet och skönhet – och La Magnifica Comunità svarar för ett orkesterspel som är både raffinerat och hetsigt. Riktigt festligt blir det när Kermes tar upp kampen med naturtrumpeterna i Giuseppe de Majos ”Per trionfar pugnando”.

SacriAlbumet kan närmast jämföras med Cecilia Bartolis Sacrificium (Decca). I båda fallen handlar det om virtuosa kastratarior skrivna av delvis av samma tonsättare. Båda sångerskorna har en suverän teknik, men Kermes har en något lugnare framtoning än Bartoli. Det välkomnas säkert av dem som fascineras av den här repertoaren men har svårt för den italienska koloraturkulsprutan. Jag omfamnar båda sångerskorna med förtjusning.

Att ta in Drammas alla vokala och orkestrala fyrverkerier i ett svep kan möjligen bli lite mycket. Men det går faktiskt – vilket vittnar om artisternas kvalitet. Skivan bör också ha ett extra plus för det informativa och barockt bildsatta texthäftet. Här skriver bland annat Kermes själv om de krav arior av det här slaget ställer på en sångare när det gäller sådant som andningsteknik, vibrato och artikulation. Men även självkännedom krävs, nämligen om den egna röstens möjligheter och begränsningar. När det gäller Kermes tycks inte begränsningarna utgöra något större bekymmer … Så är man intresserad av den här repertoaren är Dramma ett självklart val.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

1686-1768

Corrado Giaquinto c 1755)

Share

2 Kommentarer för “CD: Dramma med Simone Kermes”

  1. Astrid Langermo

    Hej,
    Vet Du var jag kan köpa denna fantastiska inspelning.
    Tacksam för svar.
    Astrid Langermo

  2. Hej!
    Den finns säkert hos alla nätbutiker som har cd-skivor, t.ex. CDon, Amazon och jpc. Bra pris hos den senare (9:99 euro + frakt – http://www.jpc.de).
    /Sten

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree