Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: Ubik

Roman: Ubik

Ubik
Philip K Dick
Översättning & efterord: Johan Frick
Bakhåll, 256 sidor, Ute nu
Betyg:test

– – –

ubikBÅret är 1992. Framtiden är här och månen koloniserad. Joe Chip jobbar som tekniker för företaget Runciter Associates. Han får i uppdrag att tillsammans med sin chef Runciter och en grupp blockerare (en sorts supermänniskor med antitelepatiska, antianimatoriska och antitelekenetiska förmågor, bland annat) undersöka huruvida ett stort företag är utsatt för spionage av så kallade prekoger. Prekoger är alltså de spioner oschysta företag lejer för att kunna avlyssna sina konkurrenter telepatiskt. När de väl landat på planeten Luna inser de för sent att de blivit lurade. En bomb briserar och Runciter avlider senare. Joe Chip och hans blockerare börjar snart uppleva de underligaste ting. Det verkar som att maten, kaffet och blommorna – ja allt levande förruttnar och dör. Snart börjar också världen omkring dem förändras. Världen regredierar och Joe är snart tillbaka i 1930-talet. Samtidigt börjar gåtfulla meddelanden manifestera sig.  Avsändaren är Runciter, men han är ju död, eller? Han menar att Chip måste ta hjälp av Ubik för att kunna stoppa processen. Men vad är egentligen Ubik, och var finns det?

Lät min lilla summering av handlingen virrig? Jo det är den nog också. Men då skulle jag vilja påstå att romanen också den är högst förvirrande. I alla fall till en början. Philip K Dick slänger in begrepp som prekoger och anti-nånting-hit och anti-någonting-annat-dit, utan att mäkta sig med att förklara alla begrepp. Det gör han först senare i boken. Men efter den lite haltande inledningen tar sig romanen för att sådär sjuttio sidor in i historien bli extremt spännande och engagerande.

Philip K DickDet som är Dicks styrka, och det gäller förmodligen för all bra science fiction, är att han lyckas kombinera ett sorts pulp-litteratur med existentiella, sociologiska och psykologiska djup. Ubik är inte bara en effektiv bladvändare, utan ett hypnotiskt fascinerade verk som får läsaren att faktiskt tänka till. Vad är verkligheten? Är vår värld verkligen en ”riktig” värld eller en falsk sådan skapad av en ondsint Demiurg. Jag vill inte avslöja för mycket – men det är kring liknande frågeställningar romanen rör sig. Dessutom bakar författaren in en ”twist” på slutet som inte går av för hackor. Som gjord för att filmatisera!

Förra året släppte Bakhåll Blade runner. Nu Ubik. Vågar man hoppas på att förlaget även ger ut Mannen i det höga slottet, en alternativhistorisk roman där axelmakterna vunnit Andra världskriget, ofta ansedd som han främsta verk. Jag håller tummarna.

Så vad är då Ubik. Är det kanske Gud? En teologisk tolkning av romanen ligger inte långt borta.

Boken är fint översatt av Johan Frick som också har skrivit det initierade efterordet.

Slutligen en uppmaning; läs!

– – –

Erik Göthlin är filmvetare

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree