Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Noveller: Över gränsen

Noveller: Över gränsen

Över gränsen

Oline Stig

Bonniers

Noveller

229 s.

Utkommen

betyg-3.5

– – –

För mig är Oline Stig en ny bekantskap, även om jag har hört tals om hennes författarskap. Hon har gett ut flera novellsamlingar och en roman och arbetar som litteraturkritiker. Hennes böcker har blivit belönade med och nominerade till flera priser.

 

overgransenÖver gränsen rymmer nio noveller. Deras gemensamma tema är osäkerheten i relationer mellan människor: vad man kan säga eller inte, hur viktig sanningen är och hur det kan gå överstyr när känslorna får råda. Här finns både hämnd, svek och förtvivlan. Det finns också en skriven bild av ungdom, både i nutid och som minnen, och den oundvikliga och ibland smärtsamma jämförelsen mellan åldrar.

 

Stig är en säker stilist med blick för när vapnen osäkras i tillvaron, när marken gungar. Tydligast framträder det i novellen Fåglarna i Reims som handlar om en ung tjej som vill ut i världen för att pröva sina vingar, om hennes sårbarhet och svårighet att veta vad som är att göra rätt. Även i Striptease – om kvinnan som inte har kontroll över sin egen tillvaro men som kämpar för att upprätthålla någon slags febrig bild av verkligheten – och i Sanning och konsekvens, där oväntade gäster som nästan tar över bidrar till att familjelivet går överstyr, finns de flytande delarna av verkligheten, osäkerheten inför händelsernas rätta innebörd och svårigheten att tolka dem. Några noveller är dessutom, såsom jag läser dem, skrivna så att även läsaren har svårt att förstå hur det egentligen ligger till, vem som är att lita på eller ej, såsom Villa Veritá,.

 

Över gränsen är en ojämn novellsamling. Några titlar, som de jag nämnde ovan, är riktigt bra, medan några är alltför förutsägbara för att lämna några vidare spår. Jag tänker då särskilt på Gudarnas förbannelse som handlar om den äldre mannen som i sin naivitet låter sig luras av den yngre, vackra kvinnan. Den bidrar inte med något nytt och är alltför lätt att tolka från allra första början.

 

Utan tvekan är Stig en duktig novellist. Hon hade dock tjänat på att sovra bland materialet så att Över gränsen blivit en jämnare samling. Jag störs av enkelheten i några av novellerna, att de inte äger den osäkrade tillvaro som kan tillskrivas resten av samlingen. När jag läser dem en andra gång slås jag av hur centralt temat ungdom kontra åldrande är. I varje text finns en konflikt mellan tidsåldrarna på något sätt, antingen som bittra minnen från ungdomen eller som jämförelse i nutiden. Ett citat, där den vuxna kvinnan ser sin unga dotter i ett annat ljus, där ett spår av en förbjuden känsla drar förbi, får illustrera detta:

 

En sekundsnabb minnesbild for genom hennes huvud. Skolavslutning. Minou framför hallspegeln med det blonda håret i en lös knut. Det hjärtformade ansiktet, den perfekta hyn, den perfekta solbrännan mot den vita bomullsklänningen. Och hon själv bredvid med urtvättad svart t-tröja och rynkor i pannan. Den vackra och den fula, svart på vitt. Hur hon greps av en avund som fick henne att må illa.

– – –

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree