Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Recension » Bok: Bildberättelser från Afghanistan

Bok: Bildberättelser från Afghanistan

Bildberättelser från Afghanistan

Bo Lambert

GML Förlag, Utkommen

– – –

 

bildberattelser”Den som gör en resa har något att berätta.” Med sin kamera har Bo Lambert rest runt i Afghanistans lugnare landsändar. Ett stort urval fotografier har han nu samlat och ställt samman med egna kommentarer till den vackra boken Bildberättelser från Afghanistan.

I förordet påpekar Bo Lambert, fotografen/författaren, att ”Texter är subjektiva. Bilder likaså. De återger bara ett kort ögonblick av den verklighet som fotografen ser.” De texter som ledsagar de många ögonblicken kallar han bildberättelser: ”funderingar, stämningar och intryck, ungefär som tankarna löpte där och då.”

Bo Lambert är ett trevligt ressällskap, nyfiken på de människor och miljöer han möter på sin rundresa. Iakttagelserna inbjuder till ett lågmält samtal med utrymme för frågor och ibland invändningar. Just det lockar mig tillbaka till tidigare uppslag i boken, får mig att bläddra fram och åter, får mig att titta noga. Bildberättelser från Afghanistan är inte en reportagebok eller rapportbok som tränger djupt i den afghanska myllan, de är snarare turistens hågkomster vid hemkomsten. Ändå fördjupar Lamberts fotografier och minnesanteckningar den sammantagna bilden av dessa drabbade, kämpande människors vardag och historia. Kanske bidrar nyanseringarna till en ökad förståelse. Förhoppningsvis.

”Att läsa är att resa” heter det. Så sant. Slå därför följe med Bo Lambert och få upp ögonen för ett Afghanistan media missar.

– – –

Anders Davidson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree