Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Recension » Bok: Torgny om Lindgren

Bok: Torgny om Lindgren

Torgny om Lindgren

Kaj Schueler

Norstedts, Utkommen

– – –

Låt oss vara överens: Sanningen finns inte. Det är en vacker tanke, men den finns inte. Det får inte bli för gravallvarligt, det här med litteratur är ju bara en del av livet. Det finns så mycket mer

bokomslagtorgnyNågra meningar från baksidestexten på boken som också är hämtat ur bokens förord. Några meningar som mycket väl, i sin korthet, beskriver Torgny Lindgren som författare och också lite som människa. Ödmjuk och lite tillbakadragen privat. Vass och målmedveten som författare.

Det finns olika sätt att möta en författare. Givetvis läsa hans/hennes böcker och texter. Biografier skrivs och kanske detta är en sådan, men ändå inte.

Författaren och journalisten Kaj Schueler väljer att kalla det för en samtalsbok. Ett samtal som startade i början av 1980-talet och som fortgått över tiden fram till 2012. Ett samtal med utgångspunkt från Torgny Lindgrens författarskap och hans böcker, men givetvis också människan Torgny Lindgren. Det är oundvikligt att bortse från författarens egna upplevelser och tankar, även om samtalet gäller hans böcker. Även om det bara är skrönor som kommer ur hans penna. Det finns ju, som sagt ingen sanning om man ska tro Torgny Lindgren.
Samtalet i boken är öppet. Det är inte bara frågor och svar utan just, ett samtal. Torgny Lindgren har gett ut 26 böcker med början 1965. I början enbart dikter, eller texter med ojämn högermarginal som han väljer att kalla dem. Det var först 1982 med romanen ”Ormens väg på hälleberget” som hans publika genomslag kom.

Samtalsboken har ingen given kronologi. Snarare utdrag ur livet utifrån olika perspektiv. Hans barndom, utbildning, religiösa funderingar (konverterade till katolska kyrkan på 80-talet), medlemskapet i Svenska Akademin, sina influenser av bland annat Kirkegaard och Schopenhauer, förhållandet till hembygden, humor, skratt och allvar med mycket mera.

Torgny hade i början målarambitioner. Han jobbade också som lärare, först några år i hemkommunen Norsjö, men i början av 60-talet flyttade han med sin fru Stina till Storfors i Värmland. Numera bor Torgny i en prästgård utanför Rimforsa i Östergötland.
Trots att Torgny Lindgren ses som en äkta och inbiten Västerbottning med den karaktäristiska dialekten kvar, har han inte bott i Västerbotten sedan han flyttade därifrån i 20-årsåldern.

För den som läst och gillar Torgnys böcker och författarskap är boken ett måste. Det är oerhört intressant att tjuvlyssna på detta samtal och hela tiden få små aha-upplevelser från de böcker man tidigare läst. Jaså, var det så han tänkte när han skrev den eller den boken. Visst ligger det i betraktarens ögon och sinne att själv tolka en bok eller ett konstverk, men det blir ännu mer intressant att få ta del av författarens eller konstnärens tankar och idéer. Plötsligt får karaktärerna i Pölsan eller Dorés bibel delvis nya ansikten efter att ha fått Torgny Lindgrens tankar med i bilden.

Jag bestämde mig flera gånger under detta samtal att läsa om ett flertal av Torgny Lindgrens böcker. Nu med ett helt nytt perspektiv. Torgny om Lindgren är en perfekt bok för hängmattan i sommar.
Jag rekommenderar också hans inläsningar av sina egna böcker, ett perfekt sätt att bekanta sig med en av landets mest läsvärda författare.

– – –

Björn Reimers

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree