Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Lyrik, Recension, Skönlitteratur » Bok: 16 rader av Petter Alexis Askegren

Bok: 16 rader av Petter Alexis Askegren

16 rader

Petter Alexis Askegren

Brombergs förlag. 170 sidor. Har utkommit.

 

PetterRapparen Petter Alexis Askegren var en flitig gäst i montrarna vid bokmässan i Göteborg för några veckor sen. Han gästade bland annat ett av lärarnas fackförbund för att berätta om sin nyutkomna bok 16 rader. Det låter förvisso som om det är stort avstånd mellan den montern och ”rap battles” på gatorna i Bronx, men anledningen till att han bjudits in dit är inte så märklig. Redan i inledningen av boken beskriver han nämligen sin ambition att ”inspirera och väcka skrivlust”, och enligt förlagsreklamen hoppas man att han ska ”få med sig även de mest skeptiska eleverna”.

På flera ställen skriver han också öppenhjärtigt om sina egna problem med skolan. Han misslyckades ofta och hade problem med hyperaktivitet. I hiphopkulturen fann han så småningom ett sätt att uttrycka sig och få större självförtroende. Snart fick han chansen att ge ut skivor. ”Att finna balansen mellan de hårda orden, slang, Hip Hop-uttryck och samtidigt blanda in respekterad litteratur i mina texter med ett någorlunda utvecklat ordförråd, gjorde att jag snabbt fick respekt.” Det är naturligt nog denna positiva historia från nederlag till språklig medvetenhet och respekt som intresserar många i en tid av skolproblem och utslagning. Skolan behöver alla positiva bilder den kan få.

16 rader är det vanligaste formatet i hiphoptexter. Boken ger också många textexempel ur Petters repertoar. Dessa blandas med författarens egna kommentarer till verken och korta berättelser om sitt liv. Därigenom blir boken en genremässig hybrid, som kan läsas på lite olika sätt. Man kan läsa flera av hans bästa texter rakt av, man kan intressera sig för kommentarer kring tillkomst och inspirationskällor, och man kan ta del av en personlig utvecklingshistoria.

Petter i Roskilde 2009 (foto: Ebbe).

Petter i Roskilde 2009 (foto: Bill Ebbesen).

Textskrivandet ser han som ”en sorts självterapi”, men också som ett sätt att påverka samhällsutvecklingen. Några menar att den ursprungliga, samhällskritiska rappen gjorts tandlös genom att skivbolagen tagit artisterna till sitt hjärta och ställt vissa krav, och det må så vara i vissa fall. Petter är ingen revolutionär, men hans bok visar att han vill ta sin rättmätiga plats i debatten om hur vårt samhälle bör se ut. ”Jag vill kunna påverka, men för att göra det behöver jag lära mig mer och förstå bättre”, skriver han. Det är svårt att inte sympatisera med ett sådant projekt. De litterära influenserna är han noga med att redovisa; de verkar ge honom en särskild legitimitet. Han hänvisar till en mängd författare. Här finns Goethes Werther, Salingers Räddaren i nöden och sinsemellan så olika författare som García Marques, Hemingway, Balzac och Barbro Lindgren. Sådan name-dropping är knappast särskilt väsentlig i sig, men visar att boklig bildning och hiphop inte alls är oförenliga storheter.

16 rader är säkert en bok som vissa ungdomar i skolorna kan ha behållning av. Den balanserar ibland mellan det pretentiösa och det sårbara, men till slut är det just ordet respekt som blir kvar – respekten för en man med en ärlig ambition att verkligen vilja förstå sig själv och den tid han lever i. Petter lovar heller ingenting annat än lite mod att fortsätta försöka få dagen att gå ihop, att leva i det ofullkomliga, att kämpa och våga se sig själv i spegeln. Det är ofta mer än nog.

__________

Pär-Yngve Andersson är docent i litteraturvetenskap vid Örebro universitet

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree