Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Recension » Receptbok: Lev gott med LCHF och periodisk fasta

Receptbok: Lev gott med LCHF och periodisk fasta

Lev gott med LCHF och periodisk fasta
Åse Falkman Fredriksson
Pagina Förlag, 2013
152 s.
Utkommen: 2013-12

betyg-1

 

917241264XDet kommer ut mer än en receptbok i Sverige per år än det finns dagar. Var tionde kvinna uppskattas följa någon form av diet. Det finns speciella hotell i Stockholm för surdeg. Människor har börjat äta rent smör till mellanmål. Kort sagt: vårt samhälle har snöat in lite grann på det här med kosthållning. Det hänger enligt mig samman med två saker: kroppsfixering och rädsla för döden. Vi vill vara snygga (läs smala) och vi vill aldrig bli gamla och/eller dö. Olika kosthållningar lyfts fram som sätt att uppnå det ultimata midjemåttet, samt att uppskjuta liemannen längst av alla.

Åse Falkman Fredriksson har kämpat hela livet med sin vikt. Provat alla dieter som finns. Gått ner och gått upp igen. På bloggen 56kg.se har hon skildrat sin slutliga, lyckade viktminskning med LCHF (Low Carb High Fat). Kort innebär den här dieten att du utesluter alla kolhydrater ur din kost (bröd, potatis, pasta, frukt, alla former av stärkelse och socker) till förmån för naturliga råvaror – ägg (en väldig massa ägg), kött, fisk, fågel, ovanjordgrönsaker och fett (smör, grädde, kokosfett). LCHF har varit den stora trenddieten i flera år nu men har på sista tiden fått konkurrens av ”Periodisk fasta”. Periodisk fasta skildras på olika sätt, mest känd är väl journalisten Michael Mosleys 5:2 diet, där du halvfastar (500 kcal per dag för kvinna, 600 kcal för män) två dagar i veckan med alla möjliga hälsovinster. Du blir nästintill odödlig. Det finns också andra varianter: poängen är att du ska låta bli att äta under längre perioder av dygnet eller äta extremt lite under ett visst antal timmar. Åse Falkman Fredriksson äter ingenting mellan åtta på kvällen och tolv på dagen. Och detta har enligt henne fått ”den sista pusselbiten att falla på plats”.

Detta skildras alltså i bokens inledande kapitel: Åse Falkman Fredriksson sammanfattar sin viktresa med LCHF, beskriver hur hon fann ljuset med att kombinera LCHF och periodisk fasta, låter dessutom sin mamma exemplifiera det fantastiska med detta sätt att leva och beskriver hur vi ska lägga upp våra dagar om vi vill göra samma resa som hon. Sen följer receptsidorna.

Kontraproduktivt är min tanke. Inledningen är en slags uppmaning att äta mindre: mer sällan, bara en knytnäve grönsaker, ät långsamt, sluta innan du är mätt och framförallt: vinsten av periodisk fasta är att man tänker mindre på mat. Fantastiskt. Sen följer sida på sida med lockande (fantastiskt vackra måste förresten sägas) recept. LCHF recept visserligen, men inga viktminskningsrecept direkt, om man inte lyckas hålla sig till de mini-portioner som beskrivs av Falkman Fredriksson i inledningen. Sista delen av boken är dessutom dessertrecept, där det visserligen inte förekommer vetemjöl och socker uppmanas ersättas med naturliga sötningsmedel (om man inte kan unna sig lite råsocker de ytterst, ytterst, ytterst få gånger man unna sig en liten, liten, liten bit av en kaka), men det platsar dåligt mot det inledande kapitlet som berättar om uteblivet sötsug och ständig mättnad och tillfredställelse med små portioner av enbart protein, fett och en knytnäve gröna grönsaker.

På framsidan sitter en rosenkindad Åse och äter plättar med bär och grädde, på baksidan njuter hon ett glas vin i solen. Bägge dessa saker är något hon påstår sig göra ytterst sällan (det behövs ju inte. Hon är alltid så mätt och tillfredsställd och tänker aldrig på mat eller längtar efter socker) och uppmanar den läsare som vill gå ner i vikt att kontrollera mycket restriktivt.

Det är en mycket vacker bok. Recepten är säkert otroligt goda (Jag har inte provat något av dem. Priset på ”Fiberhusk”, mandelmjöl och ekologiskt kokosfett fick mig att sätta tuggummit i halsen). Men det här är bara ett sätt att mjölka pengar av folk som desperat söker efter sätt att gå ner i vikt utan att behöva försaka njutning. Det är också den bilden som visuellt säljs. Men sanningen som skildras i texten är lika enkel och oundviklig som alltid: Åse Falkman Fredrikson gick ner i vikt genom att äta mindre än innan. Och avstå från sådant som hon ville äta. Inte genom att äta mandelplättar och dricka vin i solen.

Malin Nilsson, tillhör Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree