Hem » Bokhyllan, Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skönlitteratur » Noveller: Djävulens vändkrets

Noveller: Djävulens vändkrets

Djävulens vändkrets

Michail Bulgakov

Ellerströms. 302 sid

betyg-5

 

481Mästaren och Margarita är en fantastisk bok i ordets alla bemärkelser. Jag är avundsjuk på den som inte har läst den, en extraordinär läsupplevelse väntar. Författaren till denna bok har faktiskt skrivit en del annat också. Om jag har förstått saken rätt går det att leta upp inte mindre än tretton böcker översatta från ryska till svenska av honom.

Förlaget Ellerströms har gett ut flera av dessa. De har gjort det igen, den trettonde boken av Michail Bulgakov finns nu på svenska. Det är en högtidsstund för oss som gillar Bulgakov.

Bulgakovs författarskap är ganska spretigt. Det är inte precis så att alla hans böcker påminner om Mästaren och Margarita. Men den nya boken, Djävulens vändkrets, har en stark släktskap. Vi är i Ryssland strax efter revolutionen. Ja, bitvis vistas vi i samma hus som där Woland bosatte sig i Mästaren och Margarita. Och precis som i den boken driver djävulen sitt spel med viktigpettrarna, opportunisterna och de förnumstiga byråkraterna i Moskva.

Det är dråpligt, absurt, bisarrt och samtidigt en bild av de bistra omständigheter som rådde alldeles efter den ryska revolutionen.

Djävulens vändkrets är försedd med ett välskrivet och informativt efterord av Bengt Samuelsson som också står för översättningen. Det är välbehövligt. Moskva och de speciella förutsättningar som rådde där på 1920-talet är väl kanske inte allmänt kända. Samuelsson sätter in oss i tidsandan. Han ger också en minibiografi över Bulgakovs brokiga bakgrund.

Michail Bulgakov arbetade som läkare på än den ena och än den andra sidan i det inbördeskrig som ägde rum i Ryssland strax efter revolutionen 1917. Trots hans engagemang för den vita sidan i detta krig lyckades han bli en av de mest lästa författarna i den unga staten Sovjetunionen. Bara för att lite senare nästan inte kunna publicera något alls.

Det är bra att vi nu kan läsa och njuta. Gör det!

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree