Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Driftwood med Wolfgang Muthspiel, Larry Grenadier & Brian Blade

CD: Driftwood med Wolfgang Muthspiel, Larry Grenadier & Brian Blade

MuthspielWolfgang Muthspiel, Larry Grenadier, Brian Blade: Muthspiel (ECM/Naxos). Speltid: 43´02.

Wolfgang Muthspiel (gitarr), Larry Grenadier (kontrabas) och Brian Blade (trummor)

 

Betyg:

betyg-3

 

Basisten Larry Grenadier brukar man höra tillsammans med Brad Mehldau – men även med till exempel Charles Lloyd och Pat Metheny – medan trummisen Brian Blade förknippas med Wayne Shorter – och med Joni Mitchell och Joshua Redman. Men här bildar de trio med Wolfgang Muthspiel som omväxlande spelar akustisk och elektrisk gitarr.

Det börjar dröjande, där elgitarren prövande sänder ut signaler över en mörk bas medan slagverket bryter in med försiktiga men distinkta attacker. Sedan blir det mer rytmiskt med minimalistiskt återkommande fraser. Så drar sig musiken tillbaka igen för att liksom kika fram ur sin håla, prövande vädra i luften för att se om kusten är klar och så kanske våga sig ut på en tur i det fria.

Driftwood är Muthspiels första egna cd för ECM, och han tycks ha gått in för att göra ett album i linje med vad han uppfattar som karaktäristiskt för bolagets och dess producent Manfred Eichers estetik. Det handlar mycket om klang och att skapa ett slags nattliga ljudlandskap, ofta av lite svävande karaktär. Samtidigt kan inte minst Grenadier och Blade med sitt innovativa och liksom kroppsligt förankrade spel ge de mest subtila inslag liv.

Albumet heter alltså ”drivved”, och det är väl inte utan att det som helhet kan kännas lite väl planlöst kringdrivande. Men är man beredd att dröja i stunden finns här åtskilligt att avnjuta, och som bäst uppstår laddade spänningar och en suggestiv atmosfär.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree