Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Recension » Här tittar vi på fåglar : Sveriges bästa fågellokaler

Här tittar vi på fåglar : Sveriges bästa fågellokaler

Här tittar vi på fåglar : Sveriges bästa fågellokaler

Magnus Ullman

Hirschfeld Media, 2014

betyg-5

 

———

ullman1Fågelintresset i Sverige är stort. Vi köper fågelmat för att stannfåglarna skall överleva vintern, vi gläds åt sommarfåglarnas sång och vi beundrar vårens och höstens fågelsträck. Några arter känner vi igen, andra försöker vi artbestämma med hjälp av någon av de många fälthandböcker som finns att köpa. Men när vi väl lärt oss att identifiera fåglarna i vår närhet blir det ofta stopp om vi inte har en kunnig fågelskådare i vår bekantskapskrets. Hur skall vi annars veta var och när vi kan se andra arter?

Under 1970- och 1980-talen utgavs boken Fågellokaler i Sverige i flera upplagor. Boken gav svar på frågorna och var ett utmärkt redskap för fågelintresserade. Sedan den sålt slut har det funnits en brist på lämplig litteratur, som inte ens Google har kunnat vara lösningen på. Ambitiösa lokala fågelföreningars webbplatser kan visserligen ge tips om lämpliga besöksplatser i närheten av föreningens hemvist och några föreningar har till och med publicerat presentationer av fågellokalerna i ett helt landskap, men en samlad översikt över de största och mest intressanta fågellokalerna i Sverige har länge saknats. När nu den kände ornitologen Magnus Ullman publicerat boken Här tittar vi på fåglar, utgiven av det lilla bokförlaget Hirschfelt Media, har luckan fyllts till glädje för alla oss som kan tänka sig att göra en utflykt till en plats där vi kan få se fågelarter som inte finns i våra egna hemtrakter.

Ullmans bok förtecknar sammanlagt 50 fågellokaler i Sverige, med en klar tyngdpunkt på de södra landsändarna Götaland och Svealand. Det måste ha varit svårt att begränsa antalet så hårt, eftersom det finns så många fler intressanta fågellokaler i landet, men någonstans måste gränsen dras. Givetvis kan man tycka att ytterligare en och annan fågellokal borde ha kunnat ges plats i boken. Tyvärr skulle antagligen den typen av resonemang riskera att istället leda till en uppräkning av samtliga goda fågellokaler i landet. Nu är inte detta bokens syfte och tur är väl det. Istället får vi en ordentlig presentation av ett relativt stort antal besöksmål, som de flesta av oss kommer att ha ett stort utbyte av.

Var och en av de utvalda platserna beskrivs på ett likartat sätt, vilket underlättar läsningen och gör boken lätthanterlig. Efter en kort presentation av platsen följer de tre rubrikerna Årstiderna, Lokalerna och Fåglarna. Under rubriken Årstiderna ger Ullman en översiktlig beskrivning av de fågelarter som man kan förvänta sig att finna under var och en av årets fyra delar, kompletterat med mer oväntade fynd under rubriken Tillfälligt. För att göra det möjligt för förstagångsbesökaren att finna de olika fågeltornen och utsiktspunkterna, ger innehållet under rubriken Lokalerna en detaljerad beskrivning av geografin på varje plats, kompletterat med karta och GPS-koordinater. De allra vanligaste fågelarterna namnges under rubriken Fåglarna. Här är det inte frågan om någon ersättning för en fälthandbok för artbestämning, utan endast en uppräkning med korta kommentarer, som underlättar identifierandet. Tydliga symboler och QR-koder, som leder direkt till de senaste observationerna för området på fågelrapportdatabasen Svalan, ökar användbarheten ytterligare och gör det ännu enklare att artbestämma tveksamma siktningar. Foton på naturen och några av de fåglar man kan förvänta sig att finna vid respektive fågellokal bäddar in presentationerna i en trevlig helhet.

Min enda anmärkning är att det i boken saknas en Sverigekarta med markeringar för samtliga 50 fågellokaler. Förlaget verkar ha uppmärksammat bristen och tillhandahåller därför en sådan karta i pdf-format på sin webbplats:

http://www.hirschfeldmedia.com/Hirschfeld_Media/htvpf_files/SverigekartaHTVPF.pdf

Här tittar vi på fåglar är en välgjord och väl genomtänkt bok för såväl nybörjare som mer erfarna fågelskådare. Med kikare, mobiltelefon, en bra artbestämningsbok och Här tittar vi på fåglar är förutsättningarna mycket goda för många fina fågelupplevelser. Boken är ett måste för alla fågelintresserade.

Thomas Mattsson bloggar också på Billy och Benno.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree