Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Recension » Biografi: Kent Andersson

Biografi: Kent Andersson

Jag söker en människa – En bok om skådespelaren Kent Andersson

Anders Wällhed

Lindelöws bokförlag

 

4229Jag har läst en bok av Anders Wällhed, som handlar om Kent Anderssons liv både privat och som skådespelare. Att Anders och Kent var nära vänner, märks i boken, som blivit över 300 sidor lång. Det är förstås svårare då, att redigera bort några kapitel, vilket jag tycker att han borde ha gjort. Du vet, ”kill your darlings”, det är inte så lätt.

Kent Andersson var inte bara skådespelare, han var poet och dramatiker också. Göteborg, var staden, där han föddes, verkade och dog. Sedan 2005 finns han inte längre bland oss, men minnet över hans nästan alltid mycket samhällskritiska teaterpjäser ska leva länge.

Pjäser som Flotten, Sandlådan och Hemmet har blivit klassiska, och det är för mig svårt att tänka mig dem med en annan skådespelare än just Kent Andersson. Han hade ett mycket tätt samarbete med Bengt Bratt, Lennart Hjulström och Mats Johansson, alla verksamma vid Göteborgs Stadsteater. Under det röda 70-talet samlades många radikala skådespelare, scenarbetare, manusförfattare och regissörer vid denna teater, som kom att kallas ”Pekingoperan” bland många Göteborgare.

Kent blev ganska tidigt efterfrågad både av TV (det fanns bara SVT då) och som filmskådespelare. Vi minns honom från Hedebyborna, där han  spelade den ena av två ”pilsnergubbar” på torget i stan. Han fanns med i filmerna Göta Kanal , Smugglarkungen och Jönssonligan. Det är lättare att räkna upp dom svenska filmer under 1980-talet, som han inte har medverkat i.

Kents hemmascen framför andra var Aftonstjärnan, beläget i den gamla arbetarstadsdelen Lindholmen. Där spelade han med i revyer i åtta år under 80-talet och början av 90-talet. Det var inga vanliga revyer med lättsam underhållning, utan alla revyerna hade ett starkt samhällskritiskt innehåll. Göteborgs borgarskap fick förstås stark kritik, men det gällde också fackliga ledare inom Metall, som såg till att få egna förmåner först, medan bilarbetare, varvsarbetare, och verkstadsanställda fick nöja sig med betydligt mindre. Även socialdemokratiska pampar fick det hett om öronen, och flera av dem ville dra in allt stöd till ”revolutionsteatern”. Men den överlevde. Det var fullsatt i salongen de flesta av föreställningarna.

Att vara artist och skådespelare är inte alltid så lätt. Kent satt ofta med vännerna på krogen efter föreställningarna till långt inpå natten. Hans fru Gisela och de tre barnen, fick periodvis inte se så mycket av honom. Gisela, som var adopterad från Tyskland på 30-talet, fick se sina egna teaterdrömmar gå i kras. Kent älskade sina barn, men hade nog inte förmåga att riktigt ta hand om dem. ”Vi fick ta hand om varandra. Varken mamma eller pappa hade ju tid”, sa en av dem vid en intervju. Äktenskapet sprack förstås.

Men Kent var inte bara skådespelare och dramatiker, han var poet också. Jag ska avsluta med att citera en av hans dikter, som säger mycket om honom. Den heter VINGEN.

”Vi går alla omkring med en vinge,

som vi inte kan flyga med

som blir till en puckel för oss

som vi  måste få smyga med.

Vi hade nog kunnat flyga

om inte alla självutnämnda vicevärdar,

skolmästare, konstaplar

och alla dom taktiska,

nitiska, kritiska,

anemiska, akademiska

felfinnarna med pekpinnarna

hade sagt:

Du kan väl inte flyga!

Håll dig på marken

din envingade djävel!

Och drömmer du om att ens våga

med ett enda vingslag

pröva din flygförmåga

så tar vi din vinge en dag!

Vi går alla omkring med en vinge

en dröm, en längtan, en sång

Tänk om våra vingar finge

flyga tillsammans en gång!

Så om du ser en vinge

flaxa över taken

ska du inte springa hem och bli nervös,

Du ska bara stanna och begrunda saken

och sen tänka

”Där är en som sluppit lös.”

Gunnar Norrman

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree