Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Ungdomsroman: Avblattefieringsprocessen

Ungdomsroman: Avblattefieringsprocessen

Avblattefieringsprocessen

Zulmir Bečević

Alfabeta förlag

getimageZulmir Bečević, född 1982 i Orašje, Bosnien och Hercegovina, är en ung, firad, svenskbosnisk författare I media har han beskrivits som ”den första egna invandrarrösten i vår tid”, en berättare av etniskt ofixerbara människoliv som överskrider gränser, suddar ut etiketter, och låter nyanser träda fram..

1992, som tioåring, kom han som krigsflykting till Sverige. Han har studerat statsvetenskap och freds- och konfliktforskning, varit praktikant vid Sveriges ambassad i Reykjavik, och arbetat som krönikör. Våren 2006 tog han magisterexamen i statsvetenskap vid Linnéuniversitet. Hösten 2006 debuterade Zulmir som författare.

Boken Avblattefieringsprocessen är hans senast utgivna bok, det är bara någon månad sedan den lämnade tryckpressarna. Den är utformad som en ungdomsroman, och jag hoppas den kommer att läsas av många ungdomar, i synnerhet dem med samma bakgrund som Zulmir.

Boken beskriver ett Sverige, där det invandrarfientliga ”Partiet” regerar. Ett av dess mest angelägna mål, är att göra invandrade ungdomar riktigt svenska. Alen, bokens huvudperson, är av bosniskt ursprung. Hans mamma är död, och hans pappa sitter i svenskt fängelse. Därför bor han i ett svenskt familjehem. Alen är 15 år.

Med den nya regeringen följer nya regler i samhället. En avblattefieringsprocess ska göra invandradrade ungdomar riktigt svenska, och det gäller naturligtvis Alen. Därför får han en ”Avblattefierare” utsedd av de svenska myndigheterna. Han ska göra Alen till en riktig svensk!

Det går naturligtvis åt skogen. Hur, ska jag inte avslöja här, men det en skrämmande läsning, som ger mig kalla kårar. Här beskrivs bland annat ett ”Avblattefieringskollo”, dit Alen blir skickad, som närmast liknar ett koncentrationsläger!

Bokens styrka finns bland annat i att Alen alltid bär med sig sin pappas dagbok, där han söker tröst och mod. Zulmir Becevic är utan tvekan en begåvad författare, som har flyt i sin berättelse, och vågar skriva science fiction med stark förankring i vår egen samtid. Så mitt råd är: Läs boken, och samtala med så många du känner om den!

Och kom till Örebro Stadsbibliotek fredag den 14 november kl.16.30, när det är ett offentligt samtal om boken i Läsesalen!

Gunnar Norrman

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree