Hem » Recension, Scen » Scen: Störtlopp och familjelycka (Lekebergs revysällskap)

Scen: Störtlopp och familjelycka (Lekebergs revysällskap)

Lekebergs revysällskap på Sparbanksbörsen i Fjugesta

Störtlopp och familjelycka av Lars Classon

Producent: Gunilla Pihlblad

Regi: Ingemar Bengtsson

Teknikansvarig: Dag Stranneby

Medverkande: John Åström, Susanne Pernerdal, Anneli Brånsgård, Stefan Ekström, Agne Björklund, Ewa Apéll Karlsson, Morgan Deile, Thomas Karlsson och Wendla Thorstensson

Betyg:

betyg-4

stortlopp

Lekebergs flitiga revysällskap lyser upp höstmörkret med premiär, den 25 oktober, på en nyskriven fars: Störtlopp och familjelycka på Sparbanksbörsen. Det är en klassisk förvecklings- och spring-i-dörrar-komedi med manus av Lars Classon (son till Krister Classon i komikerduon Stefan & Krister) som Lekebergsrevyn samarbetat med förr. Ingemar Bengtsson står för regin och producent är Gunilla Pihlblad.

Handlingen spinner kring det nyförlovade paret Albin och Selma (John Åström och Susanne Pernerdal), som ska tillbringa en romantisk vecka i en hyrd fjällstuga, dock till den unge mannens besvikelse i sällskap med hennes föräldrar Inez och Tore (Anneli Brånsgård och Stefan Ekström) och bror Olle (Agne Björklund) – som inte knoppat av från överbeskyddande mamma än. När Olle deklarerar att han träffat en tjej verkar det ju lyckosamt för honom, om det bara inte vore så att Ellen (Ewa Apéll Karlsson) råkar vara Albins chef, som tror att Albin är hemma och sköter affären under hennes semester. Som grädde på moset visar sig stugan ha blivit dubbelbokad. In på scenen dansar, något förvirrad, nyskilde Egon (Morgan Deile) i Hawajiskjorta, följd av sin dominanta svärdotter Marita. Stackars stugvärden Kasper (Thomas Karlsson) gör sitt bästa (värsta?) för att reda upp situationen och trasslar ohjälpligt in sig i intrigens maskor. Publiken får många goda skratt och applåderar hjärtligt.

I Lekebergsrevyns ensamble finns flera komiska begåvningar som får ta ut svängarna och komma till sin rätt i sådana här uppsättningar. Stefan Ekström har en utsökt ådra för slapstick och braverar i att ramla både på och halvvägs av scenen. Sångnumren håller genomgående hög klass. Konceptet med underhållning, mat och kaffe på biljetten är numera stadigt förankrat i Lekebergsbornas förväntningar. Och de blir inte besvikna.

En annan tradition i revysällskapets uppsättningar är lokala politikers medverkan, en tradition som grundlades i revyn Rådlöst av dåvarande kommunalrådet Lennart M Pettersson, LMP, som spontant klev upp på scenen och gjorde succé som sig själv under sista föreställningen.

Bakom scenen är kommunfullmäktiges ordförande Dag Stranneby ständig teknikansvarig. Och i Störtlopp och familjelycka gestaltas kaxiga Marita med bravur av nya kommunalrådet Wendla Thorstensson. Tanken slår mig att det kanske vore en idé för våra politiker på riksdags- och regeringsplan att ta efter. Vilka revyer skulle inte kunna spelas på den scenen!

Men Sparbanksbörsen lyser som en fyr i oktoberdiset och knappt har ridån fallit för sista föreställningen av “Störtlopp och familjelycka”, den 29 november, förrän det är dags för stor Musikalisk Julrevy, den 12 och 13 december. En vetenskapspub hinns också med dessemellan.

__________

Måna N. Berger är författare och frilansskribent

 

Share

3 Kommentarer för “Scen: Störtlopp och familjelycka (Lekebergs revysällskap)”

 1. Gunnar Norrman

  Den måste jag bara se! Familjekonflikt i hyrd fjällstuga känns igen, men detaljerna tänker jag inte gå in på. Och så generationsgnissel som krydda. Bokar biljetter direkt!

  • Måna N Berger

   ”Den måste jag bara se! Familjekonflikt i hyrd fjällstuga känns igen, men detaljerna tänker jag inte gå in på. Och så generationsgnissel som krydda. Bokar biljetter direkt!”
   Gör det Gunnar, du får en rolig kväll!

 2. Måna N Berger

  Som ett PS kan tilläggas att i köket basade oppositionsrådet Kjell Edlund vid grytorna!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree