Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Recension » Biografi: Vasadrottningen

Biografi: Vasadrottningen

Vasadrottningen
En biografi över Katarina Stenbock

Karin Tegenborg Falkdalen

Historiska media. 272 sid

10451 Katarina Stenbock omslagPrint.inddVasadrottningen är en historisk biografi över drottningen/änkedrottningen Katarina Stenbock skriven av författaren och idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen. Hon har tidigare gett ut boken Vasadöttrarna som handlade om Gustav Vasas fem döttrar. Författaren har än så länge valt att berätta om kvinnorna från vår svenska historia i sina böcker, vilka man oftast inte har ägnat någon större uppmärksamhet i historieböckerna. Jag har inte tidigare läst något av henne utan Vasadrottningen är den första boken som jag läser av henne.

Boken är uppdelad i olika kapitel där vi får följa Katarinas liv som drottning och änkedrottning från det att hon som 17-åring giftes bort med den nästan 40 år äldre Gustav Vasa till att hon dog 70 år senare. Det är en spännande bok om hur det var för kvinnorna under 15-1600-talen inom högadeln. Kvinnorna under den tid som drottningen /änkedrottningen Katarina Stenbock levde hade en viss makt, inflytande och ett handlingsutrymme både när det gällde politik och skötseln av herresätena. Det framgår när man läser boken. Livet var inte alltid så lätt trots att de hade både vackra kläder, smycken och stora gods. Deras tillvaro kunde innehålla både intriger, landsförvisningar, avrättningar och kalla slott.

Änkedrottningen Katarinas liv har tidigare beskrivits som att hon har haft ett lugnt liv på sitt änkesäte i Strömsholm. Men enligt författaren så har hon haft långt ifrån ett lugnt och behagligt liv fram till sin död. Vi som läsare får följa Katarina genom orostider, fredstider samt under regeringstiden för fem Vasakungar. Stora delar i boken handlar om striderna mellan hennes nio styvbarn och deras kamp om tronskiften, vem som skulle ha makten. Änkedrottningen Katarina slipper inte helt undan deras inre strider. Bland annat blir hon anklagad av sin styvson Erik XIV att hon skulle ha felaktigt tillskansat sig egendom av sin make när han låg för döden, vilket kom att påverka hennes liv under lång tid på olika sätt. Men hennes liv handlade inte bara om styvbarnen utan även om hennes egna släktingar som tillhörde högadeln. Hennes speciella ställning först som drottning och sedan som änkedrottning påverkade hennes relationer till alla dessa.

I det stora hela är boken en spännande läsning om vår svenska historia men ur ett annat perspektiv som tilltalade mig väldigt mycket. Jag hoppas på fler böcker av författaren i den här stilen.

Maria Holmberg

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree