Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: Vår man på fältet

Roman: Vår man på fältet

Vår man på fältet
Robert Perisic
Översättning: Djordje Zarkovic
Gavrilo förlag. 326 sid

varmanpafaltetDen kroatiske författaren Robert Perisics bok Vår man på fältet utspelar sig under fem dagar i det post- socialistiska Zagreb samtidigt som kriget i Irak pågår. Bokens huvudperson är ekonomiredaktören Tin som bor tillsammans med skådespelaren Sanja i en andrahandslägenhet i Zagreb. Tin arbetar på en politisk veckotidning och ägnar sig åt att följa den spekulationsekonomi som råder efter inbördeskriget. Vi får följa hans tankar och hans liv under de fem dagarna där han umgås med sin bästa vän losern Markatovic som han super och drar linor med. Vi får lära känna hans flickvän Sanja som gör raketkarriär, hur hans egen kusin Boris som han anställer som krigskorrespondent i Irak försvinner och som leder till hans eget förfall. En tragisk svart berättelse skriven med en viss humor om hur Tin desperat försöker hålla ihop sitt liv under  fem hektiska dagar.

Vår man på fältet är Robert Perisic första roman. Den belönades med Kroatiens främsta litterära utmärkelse och har översatts till åtta språk.  Robert Perisic är född i Split 1969 och är numera bosatt och verksam i Zagreb.

Jag började om från första sidan flera gånger eftersom jag hade svårt i början att komma in i handlingen. Det krävde ett visst tålamod och enträgenhet från min sida för att jag skulle fortsätta att läsa den men den blev riktigt bra efter ett tag. Nu är jag glad att jag verkligen läste klart den för tänk vad det kan hända på bara fem dagar.

Maria Holmberg

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree